+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

4 chyby při založení zelené střechy, kterým se určitě vyhněte

Zruční kutilové si postaví zelenou střechu vlastními silami. Ledabylost při výstavbě vás ale někdy přijde draho. S jakými nešvary se při zakládání zelených střech nejčastěji setkáte? A jak jim předcházet?

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Proč se ledabylost při zakládání zelené střechy nevyplatí 

Zelené střechy už dávno nejsou jen zahraničním trendem. Stále častěji jsou k vidění také v našich končinách. Pokud si také chcete vytvořit na střeše domu zelený koutek, je nejvyšší čas zapřemýšlet nad praktickou stránkou výstavby

Chcete-li totiž naplno využívat všechny výhody, které zelené střechy nabízí, nesmíte při realizaci zanedbat ani na první pohled nedůležité detaily. Pozdější náprava škod – a to zejména ve chvíli, kdy je již na střeše navezený substrát nebo jsou zde vysazeny rostliny – může být časově i finančně náročná

Na jaké nedostatky při realizaci zelené střechy nejčastěji narazíte? Níže najdete čtveřici nejčastějších pochybení, o kterých byste měli vědět, než s realizací začnete. A také nabídneme řešení, jak můžete vzniklou situaci řešit.

Extenzivní zelená střecha z roku 2020
Ilustrační foto. Výsledná realizace (krátce po založení zelené střechy).

1. Poškození materiálu ještě před dostavbou zelené střechy 

Nesprávná manipulace s výrobky může mít za následek jejich poškození již během realizace. Roztržená geotextilie nebo praskliny na nopové folii vzniklé v důsledků nesprávného skladování anebo při nešetrném přecházení po instalaci fólie … to je jen stručný výčet problémů, které můžete (v lepším případě) odhalit ještě před finalizací výstavby. Někdy bývá na vině také nižší kvalita či nesprávný výběr materiálu.

TIP: Setkáváme se s dotazem, zda je možné po nopové folii chodit. Ano, je to možné. Během výstavby větší vegetační střechy se tomu zřejmě úplně nevyhnete – například při natahování separační geotextilie, pokládce koberců nebo umisťování řízků do substrátu. Pří přecházení však nestoupejte přímo na nopovou folii. Místo toho na nopovku položte prkno nebo fošnu a přecházejte po nich.

ŘEŠENÍ PROBLÉMU: Pokud chcete zamezit zbytečným škodám na stavebním materiálu, přidržte se několika základních pravidel: 

  • Nešetřete tam, kde je to nežádoucí. Prohlédněte si skladbu extenzivní zelené střechy, kde se dozvíte, jaké výrobky budete potřebovat. Pokud je v doporučeních uvedena například geotextilie o plošné hmotnosti 300 g/m², nepoužívejte pro dané účely variantu s nižší plošnou hmotností.
  • Při vybalování a následné manipulaci nakládejte s materiálem opatrně.
  • K poškození materiálu může dojít také v pozdějších letech, když stavba již byla dokončena. Alespoň dvakrát ročně provádějte obhlídku a údržbu zelené střechy, abyste se vyhnuli újmě na majetku.

Nopová folie užitá při založení zelené střechy
Ilustrační foto. S nopovou folií nakládejte opatrně, abyste zamezili jejímu poškození.

2. Nevhodně zvolená geotextilie

Geotextilie plní v souvrství zelených střech hned několik důležitých funkcí, proto jim věnujme bližší pozornost. Ve skladbě extenzivních zelených střech se setkáme hned se dvěma vrstvami (netkaných) geotextilií: 

  • Ochrannou netkanou geotextilií o plošné hmotnosti 300 g/m² – chrání hydroizolační vrstvu před protlačením nopů nebo prorůstajícími kořínky (platí u větších rostlin, nikoli u rozchodníků).
  • Filtrační netkanou geotextilií o plošné hmotnosti 100 g/m² – chrání hydro akumulační vrstvu před zanesením jemnými částečky substrátu, kamínky a jinými nežádoucími předměty.

Při instalaci geotextilie se držte doporučených pokynů. Někteří realizátoři se snaží ušetřit na materiálu, kdy namísto ochranné geotextilie o plošné hmotnosti 300 g/m² zvolí jen dvousetgramovou, nebo dokonce stogramovou variantu – a teprve po objevených závadách na střešní izolaci zjišťují, že spořivost se v tomto případě nevyplácí.

TIP: Při pokládce většího počtu pásů je nutné pokládat geotextilii s přesahem min. 30 cm. Někdy však stavitelé tato doporučení ignorují a položí pásy pouze těsně vedle sebe, aby dosáhli nižší spotřeby materiálu. Nebuďte jedním z nich.

Spíše vzácně se setkáte s chybným výběrem filtrační geotextilie. Viděli jsme však již případ, kdy byla pro tyto účely použitá 300gramová netkaná geotextilie. Ani toto řešení však není žádoucí. 

Pokládka substrátu na filtrační geotextilii.
Ilustrační foto. Netkaná geotextilie zabraňuje pronikání drobných částic ze substrátu do hydroakumulace.

U hrubší geotextilie se bude voda vsakovat déle, což při častých deštích může mít za následek nežádoucí přemokření, nebo dokonce úhyn rostlin. Těžší geotextilie a větší objem zadržené vody navíc způsobí nadměrné zatížení střešní konstrukce.

TIP: Rozchodníky v příliš vlhkém prostředí neprospívají. Na rozdíl od různých druhů mechů, které je mohou postupně začít vytlačovat. Pokud se zelená střecha nachází ve stínu, je vhodné – i při bezchybné výstavbě – dbát na správnou údržbu, aby se mechy nerozrůstaly příliš rychle.

ŘEŠENÍ PROBLÉMU: Dodržujte odborná doporučení a na materiálu se nesnažte ušetřit tam, kde vás to později může přijít draho. Pokud si nejste jistí, jakou geotextilii do skladby extenzivní zelené střechy zvolit, obraťte se na nás.

3. Špatné odvodnění zelené střechy 

Na správném odvodnění zelené střechy se kromě již zmíněné nopové folie podílí i další prvky: optimální vyspádování střešní konstrukce, kačírkový násyp a dále střešní vpusť či okapový systém hrají při hospodaření s dešťovou vodu nezanedbatelnou roli.

TIP: Nenechávejte přebytečnou dešťovou vodu odtékat bez užitku do kanalizace. Pořiďte si sud na vodu, ve kterém závlahu ze střechy a okapů uskladníte, a následně zužitkujete v domácnosti, při zavlažování záhonů nebo mytí venkovního náčiní. Zachycenou vodu tak zrecyklujete přímo na zahradě. Zjistěte, jak vybrat ideální sud na vodu.

Špatné odvodnění zelené střechy se může projevit dvěma způsoby: 

  • Pokud bude voda odtékat příliš pomalu, dojde k přemokření a nadměrnému zatížení konstrukce. V nadměrné vlhkém prostředí se nebude dařit ani extenzivním rostlinám.
  • Pokud bude voda odtékat příliš rychle, rostliny budou zase postrádat dostatek závlahy, což může mít za následek jejich úhyn, případně budete muset výsadbu zavlažovat svépomocí.

Násyp kačírku při zakládání zelené střechy
Ilustrační foto. Kačírek tvoří na zelené střeše jeden z důležitých "drenážních" prvků.

Funkční odvodnění zelené střechy zajistí optimální nakládání s dešťovou vodou. Někdy je proto užitečné mít již před založením zelené střechy představu o výskytu dešťových srážek v oblasti vaší stavby. Informace o dlouhodobém ročním úhrnu v konkrétní lokalitě uvádí norma ČSN 759010

ŘEŠENÍ PROBLÉMU: Minimálně jednou až dvakrát za rok kontrolujte stav zelené střechy a ověřte, zda se na ní nedrží přílišné množství vody. Na podzim nezapomeňte ani na čištění okapů, aby dešťová voda mohla odtékat pryč ze střechy.

4. Nesprávný substrát pro rostliny 

Napadlo vás, že na zelenou střechu navezete ornici ze zahrady nebo klasický zahradnický substrát? Než tuto myšlenku zrealizujete, přečtěte si, proč nejde o zrovna šťastné řešení. 

Střešní substrát do zelených střech má totiž jiné složení než směsi určené pro pěstování rostlin na zahradě. Jaké jsou mezi oběma druhy substrátu zásadní rozdíly?

  • Střešní substrát obsahuje větší množství minerálů, které zajišťují extenzivním rostlinám dlouhodobý přísun nezbytných živin. 
  • Střešní substrát dokáže mnohem lépe zadržovat vodu, kterou rostliny využijí při delším období sucha.
  • Střešní substrát musí projít technickými zkouškami, které mají za úkol otestovat jeho použití v souvrství zelených střech. Běžné substráty z hobbymarketů těmito testy neprocházejí.

Zahradnický substrát uváděné podmínky nesplňuje, proto je sám o sobě do zelených střech nevhodný. Navíc může obsahovat zárodky plevele, jejichž pozdější odstranění vás bude stát nemálo času a úsilí.

TIP: Přečtěte si, jaké jsou další výhody střešního substrátu oproti běžnému substrátu.

ŘEŠENÍ PROBLÉMU: Používejte pouze doporučené druhy substráty, které jsou určeny primárně pro zelené střechy. Budete tak mít jistotu, že zvolený výrobek bude dlouhodobě plnit svůj účel. 

Závěrem: založení zelené střechy není náročné, ale … 

Pokud se chcete uváděným potížím vyhnout, při výběru materiálu však neexperimentujte a držte se odborných doporučení. V dlouhodobém horizontu se vám investice vrátí. A také se spíše vyhnete negativním následkům, které se občas projeví teprve s časovým odstupem.

Zajímá vás, jak probíhá výstavba extenzivní zelené střechy v praxi? Prohlédněte fotografie z konkrétní realizace.

Produkty uvedené v článku

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Jak rozeznat a vybrat plastové obrubníky?

Na trhu najdete celou nepřeberné množství neviditelných obrubníků, které se odlišují výrobním materiálem, kvalitou zpracování, způsobem použití a cenou. Jak rozhodnout, jaký obrubník bude nejlepší pro vaš irealizaci? Přečtěte si srovnání nejpopulárnějších modelů plastových ztracených obrubníků.

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.