+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Pěstujte na vysoké noze. Jaké výhody mají vyvýšené záhony?

Máte pocit, že na okopávání zahrádky už nestačíte? Nahraďte tradiční zahradničení vyvýšenými záhony a dejte sbohem bolestem zad. Jaké jsou další důvody, proč by zvýšené záhony neměly ve vaší zahradě chybět?

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Máte už po krk přemrštěných cen zeleniny? Možná byste se rádi pustili do pěstování vlastních bylinek… ale potýkáte se s nedostatkem místa okolo domu. Nebo máte "štěstí" na půdu, ve které se daří akorát pleveli. Anebo prostě na péči o záhony při svém zdravotním stavu už nestačíte tak jako dříve.

Vyhlídek na čerstvou domácí zeleninu se vzdávat nemusíte. Stačí využít výhody, které vám nabízí zvýšené záhony. Elegantně vyřešíte problém se stísněnými prostory nebo s bolavými klouby. Odkud se móda vyvýšených záhonů vzala a proč by neměly vysoké truhlíky chybět ani ve vaší zahradě?

Pěstování rostlin ve vyvýšeném záhonu

Vyvýšené záhony: tradice, nebo trend?

Mohlo by se zdát, že vysoké záhony jsou trendem nedávné doby, ale opak je pravdou: na první (kamenné) vyvýšené záhony byste mohli narazit už v Semiradiných zahradách ve starém Babyloně. Ve středověku bývaly vysoké záhony součástí klášterní zahrady – dlouhou historii má jejich používání ve Francii nebo v Anglii.

Obliba vyvýšených záhonů znovu roste v posledních letech: stále častěji se objevují v zahrádkách nebo na veřejných prostranstvích, kde byste možná jinak o zelenou výsadbu kvůli postupující zástavbě ani nezavadili.

Výhody vyvýšených záhonů

Vysoké záhony jsou jednoduché konstrukce, do nichž postupně vršíte organický materiál. Ten při rozkladu vytváří optimální podmínky pro růst vysazených rostlin. Tím ale přínos vyvýšených záhonů nekončí. Podívejte se, jak můžete díky zvýšeným záhonům zefektivnit své pěstitelské úsilí.

1. Příležitost pro všechny zahradkáře

Vysoké záhony ocení na zahradě nejen starší lidé, kteří se nemusí při práci na záhonech sklánět, a tím zbytečně namáhat svá záda. Mnohem komfortnější jsou také pro vozíčkáře nebo těhotné ženy, které ani před početím potomka nechtějí zanevřít na péči o výsadbu.

2. Neúrodná půda bude minulostí

Toužíte po vlastní zeleninové zahrádce, ale máte na pozemku neúrodnou půdu s minimálním množstvím živin? Ve vyvýšených záhonech si vytvoříte půdní podmínky, o jakých by se vám předtím možná ani nesnilo: zeminu si totiž namícháte přesně podle vašich představ.

Vyvýšené záhony je navíc možné umístit téměř kamkoli – na betonovou cestu nebo třeba na asfaltový povrch. Mohou se tak stát ozdobou užitkových zahrad nebo městských ploch, kde obvykle bývá zeleně nedostatek

3. Dejte sbohem plevelu

Bršlice, pýr nebo jiný vytrvalý plevel dělá těžkou hlavu mnoha zahradkářům. Někdy je ale lepší soustředit své úsilí jiným směrem než do boje s přírodou. S vyvýšenými záhony se namáhavému pletí do značné míry vyhnete. (A pokud chcete omezit také růst plevele v půdě, můžete vždycky použít třeba zahradní textílie).

TIP: Přesto se vám může stát, že plevel nečekaně prorazí i ve vyvýšeném záhonu. Pokud budete do záhonů přidávat hlínu ze zahrady, zbavte ji semen a jiných zárodků, jejich odstraňování by vám mohlo pěstování ve vysokých záhonech zbytečně znepříjemnit.

4. Zatočte se slimáky a jinou škodnou

Potýkáte se každou sezónu s invazí slimáků, nebo ještě hůře, cizokrajných plzáků? Připevněte po stranách vyvýšených záhonů ostré zábrany a mnoho plžů od okusování listové zeleniny odradíte.

Díky tomu, že se záhony nacházejí ve větší výšce, je rovněž ochráníte před pustošivým tunelováním krtků nebo útoky hrzyců. Pokud si vyrobíte vyvýšený záhon svépomocí a ponecháte konstrukci beze dna, aby se do půdy dostali drobní hmyzí živočichové, nainstalujte pod záhony králičí pletivo.

TIP: Zahradkáří, kteří si chtějí udělat vyvýšený záhon ručně, obvykle poptávají sítě proti krtkům také jako ochranu proti hrabošům nebo hryzcům. Pro tyto účely ale plastové sítě nejsou úplně vhodné. Krtka sice odradí, ale hryzci je mohou časem překousat a ochránní síť přestane plnit svůj účel.

5. Ekologičtější a pohodlnější pěstování

Zelenina vysazená ve vysokých záhonech je blíže ke slunci, půda se lépe prohřeje, a zelenina tudíž může dozrávat rychleji. Správně naskládané vrstvy přírodního materiálu také vytváří pro vegetaci příznivější mikroklima (např. navrstvený hnůj zvyšuje teplotu zeminy). Zároveň dochází k postupnému uvolňování živin, které rostliny potřebují k růstu.

Péče o vyvýšené záhony je také úspornější. Při zavlažování se nadbytečná závlaha vsákne do půdy (odtok vody zajistí vyšší vrstva substrátu). Pokud si potrpíte na ekologický přístup, můžete do vysokých záhonů přidat také kokosový substrát, který zadržuje větší množství vláhy a udržuje stabilní pH.

Dřevěné vyvýšené záhony s výsadbou

Pojďme si tedy shrnout nejdůležitější výhody vyvýšených záhonů.

  • Ideální pro indisponované osoby – ušetříte si mnoho námahy při ohýbání zad.
  • Vytváří vhodné (půdní) podmínky – vytvoříte správné prostředí pro rostoucí rostliny.
  • Účinnější opatření proti škůdcům – lépe zabráníte přístupu myším nebo slimákům.
  • Působí vkusně a esteticky v menší zahrádce i na veřejných prostranstvích.

Možná vás napadá otázka, jestli mají vyvýšené záhony také nevýhody? Nic není dokonalé, a tak i při pěstování ve vysokých záhonech je třeba počítat s úskalími. Jedním z nich je například nutnost doplňování zeminy (substrátu) poté, co zemina v záhonů začne tlít a pomalu slehávat. Přibližně jednou za pět let je potřeba zeminu v záhonech vyměnit, abyste v sezóně mohli opět sklidit bohatou úrodu.

Chcete-li zamezit nadměrnému vysýchání záhonů, je potřeba rostliny pravidelně zavlažovat nebo chránit zeminu mulčováním (použít se dá třeba štěpka nebo suchá tráva). Dalším problémem může být samotná konstrukce vyvýšeného záhonu, jejíž (občasné) údržbě se nejspíš čas od času nevyhnete.

Výběrem správného materiálu si ale můžete péči o vysoké záhony v budoucnu velkou měrou usnadnit. Pro přehlednost si uveďme, které materiály se při výrobě zvýšených záhonů používají.

Z čeho se vyvýšené záhony vyrábějí?

Konstrukce zvýšených záhonů můžete vyrobit ze dřeva, plastu nebo třeba betonových tvárnic. Každé řešení nabízí trochu jiné parametry a záleží jen na vás, čemu dáte nakonec přednost. Pozitiva a negativa jednotlivých materiálů jsme shrnuli do tabulky.

Dřevo Plast Beton
✔️ Tradiční přírodní materiál ✔️ Téměř bezúdržbová konstrukce ✔️ Odolný a tvarově stabilní materiál
✔️ Elegantní a nerušivý vzhled ✔️ Odolává chemickým a klimatickým vlivům ❌ Tloušťka konstrukce zmenšuje pěstovací plochu
❌ Nutnost občasné údržby (nátěry) ❌ Nepůsobí vždy estetickým dojmem ❌ Při vyšších teplotách se přehřívá (může poškodit rostliny)

TIP: Chcete si udělat představu, na kolik vás vyjde stavba vysokých záhonů svépomocí oproti hotovému výrobku? Přečtěte si náš návod, ve kterém poradíme, jak si postavit vyvýšený záhon vlastními silami.

Jak skládat vrstvy ve vyvýšeném záhonu

Máte vyvýšené záhony hotové a už se nemůžete dočkat, až zasadíte první sazeničky? Předtím, než vaše snahy padnou na úrodnou půdu, musíte vědět, jaký materiál do vyvýšených záhonů navrstvit.

Ilustrační schéma vrstev ve vyvýšeném záhonu

Příklad složení vrstev ve vyvýšeném záhonu

  1. Větve z ovocných stromů
  2. Pokosená tráva
  3. Vrstva (méně kvalitní) zeminy
  4. Kompost nebo hnůj
  5. Kvalitní zahradní substrát

1. Větve z ovocných stromů – jako spodní vrstvu vyvýšeného záhonů můžete použít hrubší suché větvě (o průměru cca 25 cm) z ovocných stromů nebo dřevěný průklest. Větve skládejte tak, aby mezi nimi nevznikaly příliš velké mezery, jinak by svrchní vrstva zeminy slehala příliš rychle.

2. Pokosená tráva – v ideálním případě byste si měli být jistí, že navršená tráva nebo zemina neobsahuje semena, aby vám v záhonu nezačal ve velkém klíčit plevel. Pokud při zakládání vyvýšeného záhonu nemáte trávu po ruce, můžete přidat odřezky trvalek nebo suché opadané listí.

3. Vrstva zeminy – přidejte zeminu z méně úrodné části zahrady. Alternativou je také částečně zetlelý kompost.

4. Kompost nebo hnůj – předposlední vrstva se skládá z kvalitního kompostovacího materiálu nebo kvalitního humusu. S postupujícími rozkladnými procesy začne povrch klesat a bude potřeba tuto vrstvu v pravidelných intervalech doplňovat.

5. Zahradnický substrát – poslední, svrchní vrstva vyvýšeného záhonu, do kterého budete sázet mladé rostlinky. 

TIP: Máte-li obavy, že by se v použité zemině mohly ukrývat zárodky plevele, umístěte pod vrstvu humusu netkanou textílii nebo vrstvu mulče.

Co pěstovat ve vyvýšeném záhonu?

Možná s výsadbou ve vysokých záhonech teprve začínáte a váháte, jaké rostliny ze začátku vysadit. Pokud tedy sbíráte první zkušenosti, začněte zlehka.

První sezónu můžete do záhonů vysadit třeba několik paprik nebo rajčata. V následujícím roce můžete přidat i mrkev, česnek, cibuli nebo (pokud dáváte přednost ovoci) třeba jahody.

TIP: Kultury ve vyvýšeném záhonů můžete kombinovat (například okurky se snesou s koprem). Pokud jste na začátku přidali do záhonů hnůj, nezapomeňte, že přemíra dusičnanů některým plodinám neprospívá. Příkladem jsou některé druhy listové zeleniny jako třeba salát.

Pozor byste si naopak měli dát na prostorově náročnou zeleninu, jako jsou například cukety. Ty mají tendenci se po záhonech rozrůstat a mohly by vytlačit všechny ostatní rostliny. Podobně jsou na tom také tykve nebo reveň.

Vyvýšený záhon s vysazenou pažitkou

Pusťte se do toho!

Jestliže jste teprve na začátku své pěstitelské dráhy, pamatujte: žádný účený z nebe nespadl. S přibývajícími zkušenostmi se bude určitě zvětšovat i objem sklizené úrody. Stačí jen začít. Vyberte si vyvýšené záhony na míru a vychutnejte si čerstvou zeleninu a ovoce z vaší vlastní zahrady.

Produkty uvedené v článku

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Jak rozeznat a vybrat plastové obrubníky?

Na trhu najdete celou nepřeberné množství neviditelných obrubníků, které se odlišují výrobním materiálem, kvalitou zpracování, způsobem použití a cenou. Jak rozhodnout, jaký obrubník bude nejlepší pro vaš irealizaci? Přečtěte si srovnání nejpopulárnějších modelů plastových ztracených obrubníků.

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.