+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Jak vybrat sud na dešťovou vodu? [Tohle musíte vědět]

Chcete efektivně zachytávat dešťovku ze střechy, ale nevíte, jakou nádobu použít? Inspirujte se v našem článku. Sepsali jsme pro vás praktický návod, jak vybrat sud na vodu, který se stane vaším nedocenitelným pomocníkem při efektivním využívání dešťové závlahy.

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Voda je stále dražší. Proč by vás to mělo zajímat?

Ceny vodného a stočného na počátku roku 2023 znatelně vzrostly. Nejvíce pocítili zdražování obyvatelé na Jihlavsku, kde si za vodu z kohoutku připlatí až o 29 % více. Avšak v mnoha dalších českých regionech na tom lidé však nejsou o mnoho lépe.

Přidáte-li k tomu plánovaná vládní opatření, v jejichž důsledku by mělo v roce 2024 dojít ke zvýšení DPH za vodu z 10 na 12 %, vyhlídky na finanční úsporu nejsou příliš optimistické.

Jak nezruinovat vlastní rozpočet, pokud nechcete omezovat chod domácnosti nebo péči o zahradu? Využívejte přírodní zdroje. Dešťová voda je chudá na soli a minerály, takže neškodí rostlinám ani půdě – a je zadarmo.

Pořiďte si na svůj pozemek nádobu pro zachytávání dešťové vody a budete mít jistotu, že ani kapka dešťovky nepřijde nazmar.

TIP: Přečtěte si, jak díky dešťové vodě ušetřit za vodné a stočné.

5 osvědčených tipů, jak vybrat sud na vodu

Při výběru sudu na vodu je nutné vzít v potaz různé faktory. Dali jsme dohromady seznam těch nejdůležitějších parametrů, které vycházejí z reálných zkušeností zákazníků.

1. Výrobní materiál

Sudy na vodu se nejčastěji vyrábějí ze dřeva, z kovu nebo plastu. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

DŘEVO – tradiční materiál, z něhož se sudy vyrábějí od nepaměti. Hlavní předností dřevěných sudů je zachování přírodního vzhledu výrobku. Opalováním povrchu má dřevo vyšší životnost.

Nevýhodou dřevěných sudů je vyšší pořizovací cena, větší hmotnost a také jisté nároky na údržbu (jako každý jiný dřevěný materiál je nutné sudy pravidelně natírat).

KOV – kovové sudy se používají primárně pro převoz chemikálií. Výhodou je vyšší odolnost proti agresivním látkám či bakteriím. Nevýhodou je vyšší hmotnost a zejména nepříliš estetický vzhled.

PLAST – plastové sudy spatříte v českých zahradách nejčastěji. Jejich předností je nižší hmotnost, potravinářská nezávadnost a vyšší odolnost proti bakteriím, chemikáliím a drobným organismům. Sudy jsou dostupné v různých odstínech a vkusně oživí vaši terasu nebo zahradu.

Před příchodem zimy je zapotřebí sudy vyprázdnit, vyčistit a (optimálně) uskladnit na suché místo, kde přečkají chladné období do začátku další sezony.

 

TIP: Není plast jako plast. Pokud nechcete sud po pár sezónách měnit, zvolte raději konstrukci z polypropylenu, případně směsici polypropylenu a polyetylenu. Oba druhy plastů mají znatelně vyšší odolnost a životnost než PVC, ze kterého se sudy na vodu také někdy vyrábějí.

2. Objem sudu

Objem nádoby na vodu vybírejte podle velikosti střechy nebo způsobu využití dešťové vody. Nejžádanější bývají sudy o objemu 160–650 litrů:

  • Pro dům s menší zahradou volte sud o objemu 160–300 litrů.
  • Pro dům s větší zahradou (nad 1000 m²) volte sud o objemu 300–650 litrů.

Další možností je vybírat vhodný rezervoár na vodu podle velikosti střechy, ze které budete dešťovou vodu zachytávat:

  • Střecha o výměře do 50 m² = volte nádrž o objemu do 3 m³.
  • Střecha o výměře do 120 m² = volte nádrž o objemu do 5 m³.

Při výběru sudu sehrává roli také zamýšlené využití dešťové vody. Budete vodu využívat výhradně pro zavlažování zahrady nebo i v domácnosti? Dešťovku můžete využívat více způsoby:

  • Při zavlažování trávníku, květinových záhonů a vysazených plodin ve skleníku.
  • Při umývání zahradního náčiní nebo automobilu.
  • Při splachování toalety nebo běžném úklidu v domácnosti.

TIP: Chcete využít dešťovou vodu pro zavlažování zeleně bez další námahy? Přečtěte si, jaké jsou výhody zelené střechy, která dodá vaší nemovitosti atraktivní vzhled a zároveň zvýší její hodnotu.

3. Tvar sudu

Pokud má sud rozměrově i esteticky zapadnout do zahrady, je nutné vybrat správný tvar. Sudy na vodu ve tvaru kvádru přistavíte pohodlně ke zdi, pokud nemáte okolo domu mnoho místa. Nebudete tak muset hledat do domu náhradní cestu.

Kulaté sudy se širším průměrem jsou zase praktičtější, pokud potřebujete odebírat vodu bez možnosti nainstalovat výpustný kohoutek nebo hadici pro rozvádění zálivky.

Plastový sud na vodu ve tvaru kvádru na dřevěné terase

4. Příslušenství k sudům na vodu

K sudům je možné samostatně přikoupit příslušenství, které vám využívání dešťovky usnadní. Při výběru sudu na vodu se tedy zajímejte, zda výrobce nabízí další praktické doplňky.

  • Lapač dešťové vody – umožňuje zachytávání dešťovky z okapu. Pokud obsahuje filtr, zbaví vodu přebytečných nečistot.
  • Výpustný kohoutek – umožňuje odčerpávání vody ze sudu. Na kohout lze napojit zahradní hadici pro snazší rozvádění vody po zahradě.
  • Podstavec – umožňuje snazší odebírání vody ze sudu. Sud nebude stát přímo na zemi, takže se k vypouštěcímu kohoutu nemusíte namáhavě sklánět, a můžete pod něj postavit i konev.
  • Uzavírací víko – nasazovací víko chrání vodu před slunečním zářením, většími nečistotami nebo polétavým hmyzem. Voda v sudu tak vydrží déle a riziko znečištění je nižší.

Kulatý sud na vodu Smooth v zahradě

5. Cena sudů na vodu

Pořizovací cena sudu se odvíjí od jeho velikosti, výrobního materiálu nebo komponent, které jsou součástí základního balení.

Pokud bychom měli seřadit cenovou náročnost sudů o podobném objemu podle výrobního materiálu, obecně lze vycházet z hodnot níže:

  • Nejdražší bývají dřevěné sudy. Například sud ze dřeva o objemu 200 l pořídíte od 2500 Kč a více (mj. podle použitého typu dřeva).
  • Druhé v pořadí jsou kovové sudy. Kovový sud o objemu 200 l pořídíte průměrně za 1600 Kč a více (tenkostěnné plechové sudy jsou levnější, ale odpovídají tomu technické parametry).
  • Nejlepší poměr/cena výkon nabízí při daném objemu sudy z plastů. Plastový sud na vodu o objemu 200 litrů pořídíte i za 450 Kč (závisí na provedení a síle konstrukce).

Obecně platí, že základní modely sudů s objemem do 500 litrů seženete do dvou tisíc korun. Objemnější sudy, případně sudy z kvalitnějších materiálů vás vyjdou na dva až pět tisíc Kč.

TIP: Samostatnou kapitolu představují podzemní nádrže, které je možné zakopat do země. V tomto případě se ceny pohybují obvykle v rozmezí dvacet až sedmdesát tisíc korun. Rozdíl mezi (nadzemním) barelem na vodu a podzemní nádrží najdete v závěru článku.

Shrňme si nyní to nejdůležitější, co zatím o výběru sudu víte.

Patero užitečných rad pro výběr sudu na vodu

  • Zvažte, jaký výrobní materiál bude nejvhodnější do vašich podmínek.
  • Zapřemýšlejte nad objemem sudu. Nejčastěji využijete sudy v objemu 200–650 litrů.
  • Zvažte tvar sudu. Kvádrovitý tvar je praktičtější do úzkých prostor.
  • Ptejte se prodejce, zda je možné k sudům dokoupit další příslušenství.
  • Sudy s objemem 200–600 l seženete od pár stovek do pár tisíc korun.

Nejčastější otázky při nákupu sudu

Na co se zájemci o sud ještě před nákupem ptají? Odpovědi na nejčastější dotazy, které v souvislosti s výběrem sudu na vodu zaznívají, jsme pro vás sepsali níže.

1. Na co postavit sud na vodu?

Sud na vodu postavte na vodorovný podklad. Lze jej umístit na běžné druhy povrchů (dřevěné palubky, zámková dlažba, pevná a stabilní hlinitá půda), se kterými se okolo domu setkáte.

Je-li povrch nerovný nebo si chcete usnadnit odebírání vody ze sudu, umístěte jej na podstavec nebo vytvořte vyvýšený podklad z cihel.

2. Jak dostat vodu ze sudu?

Existuje několik způsobů, jak vodu ze sudu odčerpávat. Pokud unesete konev naplněnou vodou, stačí na sud namontovat vypouštěcí kohoutek, který zajistí pohodlné vypouštění vody ze sudu.

Někteří výrobci dodávají k sudům také sety s rychlospojkami a hadicí, které namontujete na kohoutek a můžete záhony zavlažovat za pomocí hadice bez většího úsilí.

Dalším řešením je instalace čerpadla, díky kterému vodu přečerpáte z jednoho sudu do druhého. Pokud pečujete o větší plochu, stačí strategicky rozmístit více sudů a budete mít zásobárnu vody přesně v těch místech, kde ji potřebujete.

3. Jak se starat o vodu v sudu?

Pokud si nechcete do záhonů zanášet nečistoty, které se do vody mohou dostat přímo z okapu nebo z okolního prostředí, je vhodné provést určitá preventivní opatření:

  • Pokud je sud vybaven přiklápěcím víkem, nenechávejte jej ležet vedle sudu. Ochráníte tak dešťovou vodu před nečistotami ze vzduchu a zamezíte přístupu komárů či jiného hmyzu.
  • Dbejte na pravidelnou údržbu okapů, aby se v nich nehromadily větvičky, listí nebo ptačí trus, které mohou kvalitu uskladněné dešťovky snižovat.
  • Pořiďte si speciální filtr, který zachytí větší nečistoty ještě předtím, než voda přiteče do sudu.
  • Drobné nečistoty někdy proniknou i přes filtr. Proto je důležité sud minimálně dvakrát ročně (před začátkem a po skončení sezóny) vylít a vyčistit jeho vnitřní prostory tlakovou vodou.

4. Jak ozdobit sud na vodu?

Zatímco pro zamaskování nevzhledných plechových sudů můžete použít pytlovinu, ohoblované desky nebo různé výtvarné techniky, aby sud nepůsobil na zahradě rušivě, u plastových modelů se s tímto problémem potýkat nemusíte.

Spousta plastových sudů je totiž navržena tak, aby se staly praktickým a zároveň vkusným doplňkem vaší zahrady.

Pokud si potrpíte na výsledný estetický dojem, pořiďte si sud na vodu, za který se rozhodně nebudete muset stydět.

Plastový sud na vodu umístěná´ý na terase

Produkty uvedené v článku

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Jak rozeznat a vybrat plastové obrubníky?

Na trhu najdete celou nepřeberné množství neviditelných obrubníků, které se odlišují výrobním materiálem, kvalitou zpracování, způsobem použití a cenou. Jak rozhodnout, jaký obrubník bude nejlepší pro vaš irealizaci? Přečtěte si srovnání nejpopulárnějších modelů plastových ztracených obrubníků.

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.