+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Údržba zelené střechy: časté problémy a jejich náprava

Jak se starat o zelenou střechu, aby vydržela dlouhá léta? Přečtěte si postřehy z praxe, které vám údržbu zelené střechy usnadní.

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Chcete-li využívat všech výhod, které vegetační střechy přináší, bude nezbytné jim čas od času věnovat náležitou péči. A to zejména v případech, kdy od založení zelené střechy uplynulo již pár let a kdy jsou rostliny vystaveny náročnějším klimatickým podmínkám.

Založení zelené střechy z roku 2023
Ilustrační foto. Založením zelené střechy práce nekončí. Důležitá je také každoroční údržba.

Abyste později nezplakali nad výsledkem… 

V opačném případě můžete být po několika sezónách nepříjemně překvapeni, že vám na vaši dříve rozkvetlou zeleň zbyla jen vzpomínka. Na co se při údržbě zelené střechy zaměřit? 

V tomto článku najdete řešení na časté potíže, se kterými se majitelé zelených střech opakovaně potýkají. Poradíme vám, jak s nimi poradit a hlavně – jak se jim pokusit včas předejít. 

Hned na úvod je však zapotřebí zmínit jednu důležitou informaci … 

Bezúdržbová zelená střecha je mýtus – i když jde o střechu extenzivní

Přestože extenzivní zelená střecha vyžaduje menší nároky na udržování než střecha intenzivní, nelze ji nechat ležet ladem. Existuje však již poměrně zažitá představa, že o extenzivní střechu se není potřeba pravidelně starat, a přesto bude prospívat. 

To není tak úplně pravda. Obecně je doporučeno provádět údržbu extenzivní zelené střechy 1–2x ročně – na začátku a na konci sezóny.

Extenzivní zelená střecha – Čechy (2020)
Ilustrační foto. Má-li vaše zelená střecha vydržet jako nová, je nutné ji pravidelně zvelebovat.

Do údržby je dobré pustit se na začátku dubna a následně ke konci října. V těchto případech bývá zapotřebí: 

  • Vytrhat náletové dřeviny, traviny a byliny (jaro i zima) 
  • Odstranit napadané listí z okapových žlabů, chrličů a okapnic (jaro i zima) 
  • Dosypat substrát na místech, kde jej vyfoukal vítr (jaro i zima) 
  • Přihnojit stávající výsadbu, aby měla dostatek živin (zejména před zimou) 
  • Nahradit uhynulou vegetaci novými rostlinami (zejména na jaře) 

Ve zbytku roku není obvykle zapotřebí se o extenzivní zelenou střechu nijak zvlášť starat. Výjimkou jsou extrémně horká léta, kdy může být potřeba střechu zavlažovat, aby rostliny neuschly. 

Komu se nelení, tomu se střecha zelení: 6 kroků, jak pečovat o extenzivní střechu 

Podívejme se nyní blíže na zmiňované činnosti, které byste při údržbě extenzivní zelené střechy neměli opominout. 

1. Zavlažování 

Zálivka je nezbytná zejména 2–3 týdny po založení zelené střechy, aby došlo k nasycení celého souvrství vodou. Vhodné je zavlažovat střechu alespoň 3× týdně.

Zavlažování extenzivní zelené střechy
Ilustrační foto. Zavlažování extezivní zelené střechy je vhodné provádět bezprostředně po jejím založení i při déle trvajícím období sucha.

Zatímco menší střechu zavlažíte i za pomocí zahradní hadice, u větších ploch zvažte instalaci zavlažovacího systému, který vám usnadní práci a zároveň umožní regulaci průtoku vody.

TIP: Pokud jako finální vegetační vrstvu použijete řízky rozchodníků, je potřeba rostliny udržovat ve vlhkem substrátu do doby, než jednotlivé části zakoření. Ideální je zavlažovat rozchodníky minimálně 1× denně, a to brzo ráno nebo večer. Platí v případech, že neprší a teploty dne stoupnou nad 25 °C.

A jak postupovat, pokud nastane delší období sucha? 

Jeden týden bez deště: rozchodníky by měly jeden týden bez závlahy přečkat bez újmy. V této době mohou také využívat vodu z drenážní vrstvy – nopových kalíšků, které slouží jako zásobárna vody pro rostliny na horší časy. 

Dva týdny bez deště: rozchodníky by měly být i po dvou týdnech bez srážek stále v pořádku. Pokud však máte na zelené střeše vysazeny i další rostliny, je vhodné situaci sledovat. Povislé květy a měkké, uvadají listy jsou varovným znamením, že rostliny již potřebují zálivku. 

Tři týdny bez deště: rostliny, které nepatří mezi rozchodníky, je v této době vhodné zavlažovat pravidelně. Pokud rostliny již viditelně strádají, lze zavlažovat každý den. Pokud však rostliny snáší bezdeštná období stále dobře, stačí je zalévat (kropit) každé 2–3 dny podle potřeby.

TIP: Zalévejte nebo spusťte zavlažovací systém ve večerních hodinách, abyste zabránili zbytečnému odpařování vody během dne.

Čtyři týdny bez deště: Nyní je vhodné zalít zelenou střechu bez ohledu na druh vysazené vegetace. Dejte však pozor na to, abyste rostliny nezalévali příliš. Pozorně kontrolujte jejich stav, který vám napoví, zda bude vhodné dopřát rostlinám delší zálivku nebo je bude stačit pravidelně kropit.

Zelená střecha ve výhni
Ilustrační foto. Zelenou střechu vystavenou přímému slunečnímu záření je nutné zalévat zejména v extrémně parných dnech.

2. Pletí plevele

Před začátkem a na sklonku sezóny odstraňte ze své extenzivní zelené střechy invazivní rostliny, které zde nemají co dělat. Občasné stéblo trávy ničemu nevadí – podporuje biologickou rozmanitost, vytváří příhodné životní podmínky pro některé druhy hmyzu a dodává vaší zelené střeše přirozený vzhled.

Zelená střecha s lučními květinami
Ilustrační foto. Zelená střecha s lučními květinami skvěle oživí okolí.

Začne-li se však plevele rozrůstat na zelené střeše nekontrolovaně, začne obírat vysazené rostliny o živiny a může vážně narušit rovnováhu vzniklého ekosystému. Zelená střecha posetá plevelem navíc bude vypadat nevzhledně a neudržovaně.

TIP: U extenzivních zelených střech s vrstvou substrátu o výšce 2–4 cm je riziko zaplevelení nižší než u souvrství intenzivních střech. V mělké vrstvě substrátu má plevel potíže správně zakořenit.

Důkladná obhlídka zelené střechy 1–2× ročně je nejlevnější prevencí, jak mít nežádoucí přemnožení plevele pod dohledem. A na které druhy rostlin se při kontrole zaměřit? 

Sazenice stromů: náletové dřeviny představují pro zelené střechy jedno z největších rizik, a to bez ohledu na to, zda jde o střechy extenzivní nebo intenzivní. Kořeny stromů mohou prorůstat i do zbylé skladby zelené střechy, a tím poškodit například drenážní vrstvu. 

I když u extenzivních zelených střech je riziko zakořenění náletových dřevin menší, je na místě střechu kontrolovat a zárodky nežádoucích rostlin včas odstranit. 

Mechy: Pokud je vaše střecha skryta ve stínu vyšších budov a zároveň není vystavena delším obdobím sucha, občasnému růstu mechů se nejspíš nevyhnete. Ve vlhkém a stinném prostředí se jim bude obzvlášť dařit. Občasný výskyt mechů však může mít i výhodu: například zaplní holá místa ve výsadbě zelené střechy ve chvíli, kdy má střecha již nějaký rok za sebou a první rostliny začínají hynout stářím. 

Jak však postupovat, pokud se mechy začnou na zelené střeše množit nekontrolovaně? Možná vás napadne, že invazivní rostliny zahubíte použitím herbicidu. V tomto případě je však na místě zvýšená opatrnost. Nešetrnou aplikací chemikálií můžete zlikvidovat i rozchodníky.

Rozchodníky a mech na zelené střeše
Ilustrační foto. Drobný výskyt mechů na zelené střeše může pokrýt "holá místa" ve výsadbě.

Alternativou je použití hnojiva, které podporují růst ostatních rostlin, zatímco likvidují mech. Před jeho aplikací je však vždy lepší poradit se s odborníky. 

Tráva: Zpozorujete-li větší výskyt travin na střeše, lze je odstranit ručně nebo pomocí specializovaných přípravků. Opět platí – před aplikací herbicidu se ujistěte, že si tímto řešením nezpůsobíte více škody než užitku. 

3. Sečení

Extenzivní zelenou střechu s rozchodníky není nutné sekat. Stačí pouze 1× ročně odstranit odkvetlé stvoly.

Tráva na zelené střeše
Ilustrační foto. Zelené střechy s trávou je zapotřebí párkrát do roka pokosit.

U zelených střech s luční vegetaci je nutné pokosit nebo sestříhat ideálně 2–3× za rok, vždy po odkvětu. Pokosený materiál ze střechy odstraňte.

TIP: Pokud se v blízkosti zelené střechy nachází listnaté stromy, je potřeba odstraňovat na podzim i naváté listí. Jehličnaté stromky zase mohou zanést okapové svody. Těmto potížím efektivně předejdete použitím mřížky do okapů.

4. Hnojení

Na jaře je vhodné extenzivní zelenou střechu přihnojit. K těmto účelům lze použít hnojivo typu Osmocote, které se rozpouští pomaleji, a tím zajišťuje rostlinám dlouhodobý přísun důležitých látek, jako jsou dusík, draslík nebo fosfor. Na 1 m² plochy zelené střechy je zapotřebí přibližně 5 gramů hnojiva. 

5. Doplňování substrátu 

Při využití střešního substrátu, který je určený primárně pro extenzivní zelené střechy, obvykle doplňování či náhradu substrátu řešit nemusíte. Tento druh substrátu obsahuje velké množství minerálních látek, které rostliny jen tak nespotřebují. Proto jej není nutné po pár sezónách nahrazovat ani obměňovat.

TIP: Přečtěte si, jaké jsou další výhody střešního substrátu a proč jej ornice nebo klasický zahradnický substrát jednoduše nenahradí.

6. Odvodnění zelené střechy 

Minimálně jednou ročně je také vhodné zkontrolovat střešní vpusť, revizní šachty a okapové systémy, které zajišťují odvodnění střechy. Přemokření zelené střechy může mít za následek uhynutí rostlin, nadměrné přetížení nebo dokonce poškození střešní konstrukce, případně celé stavby.

Extenzivní zelená střecha na přístřešku
Ilustrační foto. Udržovaná zelená střecha vkusně doplní i veřejné prostory ve městech.

Nenechávejte při péči o zelenou střechu nic náhodě

Chcete mít jistotu, že při údržbě extenzivní zelené střechy na nic nezapomenete? Stáhněte si náš seznam v PDF, kde najdete všechny důležité úkoly na jednom místě. 

Produkty uvedené v článku

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Jak rozeznat a vybrat plastové obrubníky?

Na trhu najdete celou nepřeberné množství neviditelných obrubníků, které se odlišují výrobním materiálem, kvalitou zpracování, způsobem použití a cenou. Jak rozhodnout, jaký obrubník bude nejlepší pro vaš irealizaci? Přečtěte si srovnání nejpopulárnějších modelů plastových ztracených obrubníků.

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.