+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Recenze: TOP zahradní skleníky, fóliovníky a pařeniště pro rok 2021

Začátek pěstitelské sezóny se kvapem blíží. Plánujete nákup prvního fóliovníku, nebo by se na vaší zahradě vyjímal zbrusu nový skleník? Poradíme vám, jak zahradní pěstírnu vybrat, a představíme úspěšné modely skleníků, fóliovníků a pařenišť, které najdete na českém trhu v roce 2021.

Ať už se zahradničením teprve začínáte, nebo patříte mezi zkušené pěstitele, určitě víte, že pěstování pod širým nebem není žádný med. Venkovní záhony musí odolávat nevyzpytatelnému počasí nebo jsou vydány napospas slimákům a hlodavcům.

Nenávratné škody mohou na vaší zeleninové zahrádce napáchat také čtyřnozí domácí mazlíčci, kteří s oblibou vyhrábají pracně vysazené sazeničky. V pozdějším období se navíc mohou objevit i ptáci, kteří se pokouší o předčasnou sklizeň.

TIP: Nežádoucím útokům ptáků na ovocné stromy nebo vinnou révu můžete jednoduše zabránit instalací sítě proti ptákům. Přečtěte si, jak vám ochranné sítě proti ptactvu mohou pomoci.

Jednou z možností, jak těmto nesnázím předcházet, je pořízení kryté pěstírny, která vám prodlouží pěstovací sezónu. Ale co pro vás bude nejlepší? Skleník, fóliovník nebo pařeniště? A jak si v záplavě modelů vybrat takový, který vám zaručí bohatou úrodu a nebudete ho muset po jednom roce vyměnit?

Srovnání: skleník, fóliovník nebo pařeniště? Co vybrat?

Pokud váháte s výběrem, položte si několik základních otázek, které vám počáteční rozhodování usnadní.

  • Kolik místa máte na zahradě? Máte prostor pro větší skleník, fólovník nebo sotva na pařeniště?
  • Co všechno budete pěstovat (zeleninu, bylinky, teplomilné rostliny…)?
  • Jaké podmínky potřebují rostliny, které chcete pěstovat? (Tomu by měly odpovídat technické parametry stavby).
  • Chcete si zahradničení nejprve jednu dvě sezóny vyzkoušet, nebo hledáte řešení na mnoho let dopředu?
  • Kolik můžete investovat? Dáváte přednost nižší ceně nebo vyšší kvalitě za odpovídající částku?

TIP: Pokud dáte přednost prostornější stavbě, přečtěte si, co je potřeba zvážit při výběru skleníku nebo podle čeho vybírat fóliovník

Sepište si odpovědi na kus papíru, abyste je měli po ruce. Můžete je hned využít. Přiblížíme si totiž obecné výhody a nevýhody skleníků, fóliovníků a pařenišť. Během chvilky tak můžete mít jasno, které řešení pro vás (ne)bude to pravé.

Přehled nejdůležitějších kladů a záporů zahradních pěstíren najdete v tabulkách níže.

1. Skleníky

Výhody skleníků Nevýhody skleníků
✔️ Lepší termo-izolační vlastnosti ❌ Větší finanční investice
✔️ Dostatek prostoru pro více plodin ❌ Náročnější montáž
✔️ Ideální pro teplomilné rostliny ❌ Nelze snadno přemisťovat
✔️ Možnost celoročního pěstování  
✔️ Ochrana proti UV záření, mrazu  

2. Fóliovníky

✔️ Levnější než větší skleníky ❌ Nedostatečná tepelná izolace
✔️ Ideální pro zeleninu nebo bylinky ❌ Plachtu je nutné občas vyměnit
✔️ Snadno přenositelný ❌ Není určený pro zimní pěstování
✔️ Jednoduchá montáž ❌ Není ideální pro teplomilné rostliny
✔️ Vhodné i pro začínající zahrádkáře  

3. Pařeniště

✔️ Nižší cena ❌ Nižší odolnost proti větru, mrazu
✔️ Pro různé druhy zeleniny a bylinek ❌ Vhodné pouze pro nenáročné, menší rostliny
✔️ Vhodné i do menší zahrady ❌ Náročnější používání v nepříznivém počasí
✔️ Snadná (de)montáž a přenos ❌ Obtížná manipulace s odvětrávacími okny

Jak vidíte, každé řešení má svá pro i proti. Všechny nevýhody ale nemusí být na ve vašem případě obtíž, pokud si předem ujasníte, k čemu pěstírnu potřebujete. Co se vyplatí sledovat při prohlížení nabízených produktů?

Ať už se rozhodnete pro jakékoli řešení, věnujte chvilku času technickým parametrům u vybraného modelu (nejen konečné ceně). Zejména níže uvedené parametry mohou být klíčové.

  • Materiál konstrukce
  • Zasklení, opláštění (nebo kvalita palchty)
  • Možnosti ukotvení
  • Dostupné příslušenství
  • Záruka na materiál
  • Manuál v českém jazyce

Rozdíly ve kvalitě provedení jsou někdy poměrně výrazné. Navíc není vyloučeno, že i plachta na fóliovník nebo malé pařeniště vám vydrží bez újmy několik let, pokud si vyberete výrobek z kvalitních materiálů.

Vybíráme pro vás: nejlepší skleníky, fóliovníky a pařeniště v roce 2021

Podívejte se na naše recenze skleníků, fóliovníků a pařníků, které se staly hitem (nejen) pro letošní sezónu.

1. Skleníky

Pokud máte již několik sezón za sebou, dostatek místa pro větší stavení nebo se chcete do pěstování pustit naplno, skleníky jsou osvědčenou klasikou. Vyberte si ten svůj.

Skleník Gardentec Classic

Dlouhodobě jeden z nejžádanějších výrobků v kategorii Polykarbonátové skleníky si získal oblibu díky širokému výběru volitelných rozměrů, kvalitě výrobního materiálu a široké řadě dostupného příslušenství. Jaké jsou jeho hlavní výhody?

Obloukový skleník z polykarbonátu Gardentec Classic

Pozitiva Negativa
✅ Šířka 3 m, délka 2–8 m ❌ Potřebný dostatek prostoru na zahradě
✅ Konstrukce z pozinkovaného plechu o tl. 1 mm ❌ Oproti sklu má menší prostupnost světla
✅ Vhodný i do horských podmínek ❌ Nenabízí se v sedlovém provedení se sklem
✅ Polykarbonátové desky o tl. 4 mm  
✅ Velký výběr příslušenství (okno, otvírače…)  
✅ Montážní návod v českém jazyce  

Skleník se nabízí v zákl. variantě 2×3 m, který umístíte i do omezenějších prostor. Ke skleníkům navíc můžete později dokoupit i prodloužení, a tím skleník později rozšířit.

TIP: Doporučujeme ovšem koupit raději větší skleník hned napoprvé. Montáž prodloužení zabere jistý čas a vyžaduje určitou zkušenost, můžete si tak ušetřit spoustu času a starostí.

Konstrukce z pozinkované oceli o tl. 1 mm je dostačující pro středoevropské podmínky (levné, méně kvalitní skleníky mají často konstrukci o síle 0,4–0,8 mm, které většinou nesnesou větší zatížení, zejm. v zimním období).

Obloukové polykarbonátové skleníky jsou stále žádanější. Zajišťují optimální lom světla a skvělé termo-izolační podmínky: díky tomu můžete ve skleníku pěstovat i teplomilné rostliny. Do většiny skleníku postačí polykarbonátové desky o síle 4–6 mm. Tento požadavek skleník Gardentec Classic také splňuje.

VERDIKT: Polykarbonátový skleník Gardentec Classic je vhodný  pro všechny pěstitele, kteří si chtějí pořídit bytelný skleník i do horských podmínek. Odolá nepříznivým klimatickým vlivům (UV záření i většímu zatížení sněhem). Kvalitu materiálu potvrzuje i výrobce polykarbonátu, který poskytuje na desky 10letou záruku.

Skleníky LanitPlast DODO 314 

Mezi skleníky LanitPlast model DODO 314 zaujímá u českých zahrádkářů jednu z prvních příček v oblíbenosti. V roce 2020 získal dokonce cenu zbožového srovnávače Heuréka. Jaké jsou jeho přednosti?

Polykarbonátový skleník Volha s logem Produkt roku 2020

Pozitiva Negativa
✅ Šířka 3,3 m, výška 2 m ❌ Prostorově náročný skleník
✅ ocelové pozinkované trubky (40×20 mm) ❌ Nevhodný pro teplomilky (orchideje apod.)
✅ Odolá náročnému horskému počasí ❌ Náročnější montáž u větších modelů
✅ Polykarbonátové desky o tl. 4 mm–8 mm  
✅ Nabízené příslušenství (okno, otvírače…)  

Polykarbonátový skleník LanitPlast DODO 314 je vyrobený z jeklových trubek, které násobně zvyšují tuhost konstrukce. Proto je skleník určený také do náročnějších klimatických podmínek. Povrch trubek je opatřen nánosem nekorodujícího zinku, čímž se výrazně prodlužuje životnost skleníkové konstrukce.

Dvoustěnný komůrkový polykarbonát zn. MARLON je rovněž opatřený UV filtrem, který zabraňuje žloutnutí a křehnutí polykarbonátu. Polykarbonát před uvedením na trh prošel náročnými testy v akreditovaných zkušebnách. Důkazem je také certifikát o zdravotní nezávadnosti a 10letá záruka proti poškození krupobitím, kterou garantuje výrobce.

Výhodou je také příslušenství, které vám usnadní pěstování rostlin (skleníková okna i otvírače atd.). Skleníky se zakopávají do země, aby byla zajištěna dostatečná stabilita. V případě rozměrnějších modelů je třeba počítat s delší montáží skleníku.

VERDIKT: Zahradní skleník LanitPlast DODO je vhodný pro náročné pěstitele, kteří kladou důraz na kvalitní materiál a dostatek prostoru. Právě proto se skleníky využívají i pro průmyslové pěstování.

Robustní konstrukce zajišťuje potřebnou stabilitu a polykarbonátové desky o tl. 4–8 mm pomohou vytvořit správné podmínky pro pěstování zeleniny nebo exotických rostlin. Navíc se nemusíte strachovat o svou výsadbu, protože desky nevylučují žádné škodlivé látky.

Skleník Vitavia Target

Vitavia Target je vyrobený z prémiových materiálů, které oceníte, pokud hledáte spolehlivou rychlírnu, která vám vydrží mnoho let.

Polykarbonátový skleník Vitavia Target

Pozitiva Negativa
✅ Šířka 3 m, délka 2–8 m ❌ Potřebujete více prostoru na zahradě
✅ Konstrukce z pozinkovaného plechu o tl. 1 mm ❌ Oproti sklu má menší prostupnost světla
✅ Vhodný i do horských podmínek ❌ Nenabízí se v sedlovém provedení se sklem
✅ Polykarbonátové desky o tl. 4 mm  
✅ Velký výběr příslušenství (okno, otvírače…)  
✅ Montážní návod v českém jazyce  

Klasický sedlový skleník v šířce 1,93 m, délkách 1,31–3,83 m a výšce 1,97 m (stejná výška pro všechny modely). Ve skleníků může bez obtíží pracovat i osoba vyšší postavy. Díky použitému materiálu a estetickému vzhledu je určený pro náročné zákazníky, kteří si potrpí na design i vysokou kvalitu provedení.

Konstrukce je vyrobena z eloxovaných hliníkových profilů, která zajišťuje potřebnou stabilitu a únosnost. Polykarbonátové opláštění je do H-profilů zasunuté po obvodě (vyjma čela a krajních polí), čímž je celková konstrukce mnohonásobně pevnější.

Opláštění je řešeno dvoustěnným polykarbonátem o tl. 4 mm s UV filtrem. Proto polykarbonát nekřehne ani nežloutne. Polykarbonát pochází od uznávaného výrobce MARLON (Anglie) nebo SUNLIGHT (Německo). Záruka proti rozbití krupobitím 10 let. Velkou výhodou skleníku Vitavia Target je základna, která je součástí základního balení. Ke skleníků je také možné dokoupit další příslušenství, jako jsou střešní okna nebo automatické otvírače, které vám usnadní odvětrávání vnitřních prostor.

VERDIKT: Skleník z polykarbonátu Vitavia Target je zhotovený z materiálů nejvyšší kvality. Tomu odpovídá konečná cena, která se vám výhledově několikanásobně vrátí. Samozřejmostí je také záruka 10 let na polykarbonát proti poškození kroupami a 15letá záruka na vybrané vlastnosti hliníkové konstrukce.

2. Fóliovníky

Fóliovník může být skvělou volbou, jestliže nemáte na zahradě dostatek místa na prostornější skleník nebo hledáte finančně úspornější řešení.

Fóliovník ShelterLogic 3×3 m

Mezi nejžádanější fóliovníky americké značky ShelterLogic patří právě fóliovník s užitnou plochou 9 . Pojďme se na něj blíže podívat.

Zahradní fóliovník ShelterLogic 3×3 m

Pozitiva Negativa
✅ Masivní ocelová konstrukce (prům. trubek 35 mm) ❌ Fóliovníky neodolají vysokému mrazu
✅ Povrchový nástřik chrání konstrukci proti korozi ❌ Není vhodný pro teplomilné rostliny
✅ Třívrstvá, rolovatelná plachta ❌ Plachtu je potřeba za několik let vyměnit
✅ Ráčna pro upevnění plachty (součást balení)  
✅ Výrobce nabízí náhradní plachty pro fóliovník  
✅ Časově a technicky nenáročná montáž  

Fóliovník ShelterLogic představuje vhodné řešení pro pěstování rostlin během většiny roku. Ocelová konstrukce z masivních trubek zajistí potřebnou stabilitu, abyste se nemuseli obávat, že se fóliovník při prvním poryvu větru zhroutí.

Velkou výhodou je pevná, třívrstvá plachta z polyetylenu (155 g/m²), která propouští optimální množství UV záření pro pěstování zeleniny. Zároveň chrání vegetaci před ranním chladem a zabraňuje přehřátí v horkých letních dnech.

Plachtu je možné po stranách "vyrolovat" nahoru. Pohodlné větrání umožňuje také přední strana fóliovníku, kterou můžete snadno zavřít a otevřít pomocí suchého zipu. Aby plachta nepříznivému počasí, je NUTNÉ ji připevnit pomocí ráčen, které jsou součástí balení. Oproti levným asijským fóliovníkům vydrží plachta 4–5 let. Výrobce zároveň nabízí náhradní plachty na míru. Nemusíte se tedy obávat, že byste po letech museli shánět plachtu od jiného výrobce, nebo ji dodatečně upravovat.

VERDIKT: Zahradní fóliovník ShelterLogic 3×3 m nepatří mezi nejlevnější modely na trhu, a to díky prémiovým materiálům, které nabízí mnohem delší životnost než většina levnějších asijských skleníků, které můžete nalézt na našem trhu. Pokud upřednostňujete kvalitu, může být právě fóliovník ShelterLogic správnou volbou.

3. Pařeniště

Pokud dáváte přednost minimalistickému řešení, možná dáte přednost pařníkům, které jsou nenáročné na prostor i údržbu. Naším vítězem v této kategorii je…

Pařeniště Juwel BioStar 1500

Zahradní pařeniště od renomovaného rakouského výrobce snese nejpřísnější kritéria na hodnocení kvality. Snad právě proto se těší u zákazníků velké oblibě.

Pařeniště Juwel BioStar 1500 na zeleném trávníku

Pozitiva Negativa
✅ Pařeniště s automatickou ventilací ❌ Vyšší cenová kategorie (nejkvalitnější materiál)
✅ Prémiový polykarbonát o tl. 8 mm s UV filtrem ❌ Nevhodný pro teplotně náročné rostliny
✅ Povlak "No Drip" brání odkapávání vody na zeleninu ❌ Obtížnější manipulace při ukotvení do země
✅ Hliníkovoplastový rám odolává větru a korozi  
✅ Stabilní ukotvení do země (kotvy součástí balení)  
✅ Jednoduchá a rychlá montáž  

Zahradní pařeniště Juwel BioStar 1500 (rozměry 80 × 150 × 50/40 cm) disponuje automatickou ventilací: automatický otvírač (obsažen v balení) se otvírá a zavírá v závislosti na okolní teplotě, a tím reguluje teplotu v pařníku i bez vaší asistence.

Hliníkovoplastová konstrukce odolá větru i korozi, čímž zvyšuje životnost pařníku, aby vám vydržel několik pěstovacích sezón. Opláštění je tvořeno polykarbonátem o tl. 8 mm, které propouští optimální množství slunečního záření pro pohodlné pěstování zeleniny. Povlak  "No Drip" na vnitřní straně navíc brání odkapvání kondenzátu na zeleninu. Namísto toho je voda sváděna na okraj desky nebo se rovnoměrně odpaří do prostoru.

Pařeniště je možné ukotvit do země za pomoci zemních kotev, které jsou součástí základního balení. Další výhodou je nenáročná montáž, kterou díky přiloženému návodu zvládnete svépomocí.

VERDIKT: Pařeniště Juwel BioStar 1500 je vyrobeno z vysoce kvalitního materiálu, které vytváří příhodné podmínky pro pěstování zeleniny na menším prostoru. Vhodné pro zahradníky hledající prostorově nenáročné řešení, které můžete využít také v nadcházejících sezónách.

Chcete se dozvědět více?

Rádi byste se zeptali na cokoli dalšího? Kontaktujte naše specialisty, kteří vám rádi zodpoví další dotazy. Nebo si rovnou prohlédněte naší nabídku a vyberte si vlastního vítěze v kategorii skleník, fóliovník nebo pařeniště, s nímž zahájíte letošní pěstitelskou sezónu.

Produkty uvedené v článku

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.

Recenze: 8 nejlepších skleníků pro rok 2024

Pomýšlíte na koupi nového skleníku, ve kterém si vypěstujete zásobu čerstvého ovoce a zeleniny? Pokud se nechcete v nekonečné nabídce různých modelů skleníků na trhu utopit, čtěte dále. 🙋‍♂️ Připravili jsme pro vás seznam osmi nejlepších zahradních skleníků, a to včetně hodnocení od pěstitelů, kteří si již skleník pořídili. 
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.