+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Pěstírna na dosah ruky. Jaké má výhody skleník ke zdi?

Chcete mít venkovní skleník doslova na dosah ruky, ale přitom nemáte místa nazbyt? Pořiďte si přístavbu ke zdi a ušetříte více než jen prostor na zahradě…

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Pokud nejste majitelé větší zahrady, ale přesto byste rádi pěstovali bylinky a zeleninu ve vlastním skleníku, vyhlídek na vlastní pěstírnu se vzdávat nemusíte. Stačí si pořídit přístavbu ke zdi, která šetří místo, a navíc funguje jako „akumulátor“, čímž můžete dosáhnout o několik stupňů vyšší teploty než u volně stojícího zahradního skleníku.

7 důvodů, proč si pořídit skleníkovou přístavbu

Skleníky ke zdi domu mají oproti stacionárním skleníkům několik zásadních výhod. Pojďme si o nich říci více.

1. Prostorově nenáročné řešení. Skleníkovou přístavbu je možné namontovat na stěnu stavby. Hned vedle vchodu do domu, kůlny nebo zahradního domku si tak můžete vytvořit bytelný skleník, který ocení začínající i zkušenější zahrádkáři, pokud si nemohou (nebo nechtějí) postavit na zahradě skleník o standardních rozměrech.

2. Vyborný tepelný akumulátor. Skleníky ke zdi se montují rovnou na stěnu. Během dne sluneční paprsky prohřejí vnitřní prostory skleníku, který během chladných nocí funguje jako zdroj tepla a stěnu.

Boční stěny zase propouští optimální množství slunečních paprsků. Právě proto se skleník ke zdi těší značné oblibě také mezi pěstovateli kaktusů, které potřebují větší množství tepla a světla.

3. Minimalistická zimní zahrada. Chcete si u domu vytvořit stylovou zimní zahradu, kde můžete usadit hosty a přitom se pochlubit svými pěstitelskými úspěchy? Namísto nákladné realizace vám poslouží skleník u zdi domu, z něhož můžete během krátké doby vytvořit útulné posezení uprostřed živé přírody.

Skleník u zdi domu Vitavia IDA s posezením a dvěma ženami u kulatého stolku

4. Jednoduchá a rychlá montáž. Oproti běžné zahradní pěstírně je montáž skleníku ku zdi mnohem jednodušší. Pokud si vyberete dodavatele, který vám k produktu dodá také přehledný montážní návod v českém jazyce, složíte jej ve dvou lidech během několka hodin.

5. Trvanlivý materiál. Ačkoli nejsou skleníky ke zdi většinou natolik robutstní jako volně stojící modely, kvalitní konstrukce v kombinaci s větší tloušťkou polykarbonátových desek nebo sklem zajistí stavbě značnou odolnost proti nepříznivým klimatickým vlivům (sníh, vítr, krupobití).

6. Nižší cena. Menší skleníková přístavba vás zpravidla vyjde na několik tisíc korun (čím je skleník větší, tím cena pochopitelně roste). Jestliže nebudete šetřit každou korunu, jistě objevíte skleník, který vás zaujme příznivou cenou, vhodnými vlastnostmi i zajímavým designem.

7. Nejlepší „soused“. Venku lije jako z konve, ale vy se přesto musíte vydat do skleníku postaveného ve vzdálenější části dvorku? Cesta přes rozblácenou zahradu může skrývat celou řadu nástrah, z nichž zašpiněné holínky jsou tou nejmenší starostí.

Polykarbonátový skleník ke zdi Vitavia IDA se ženou pečující o květiny

Se skleníkem namontovaným těsně k domu se těmto problémům elegantně vyhnete. Stačí jen pár kroků od domovních dveří – a jste na místě. Pokud přístavbu umístíte poblíž garážových vrat nebo třeba v blízkosti zahradního domku (kam můžete pohodlně složit veškeré zahradní náčiní), ušetříte si při přípravě skleníku velký kus práce. A když si budete chtít natrhat čerstvě vypěstované bylinky, máte svou pěstírnu doslova na dosah ruky.

Výhody skleníku ke zdi

  • Umožňuje maximální využití zahradních prostor
  • Slouží jako tepelný regulátor (během noci vyhřívá skleník)
  • Poslouží jako úsporná alternativa stylové zimní zahrady
  • Díky vyšší teplotě můžete uvnitř pěstovat i cizokrajné rostliny
  • Umožňuje rychlou a nenáročnou montáž za několik hodin

Jak vybrat skleník ke zdi?

Stejně jako v případě výběru zahradního skleníku, také u přístavby ke zdi domu se vyplatí věnovat pozornost technickým parametrům nabízených výrobků. Na trhu je dnes dostupná celá řada nejrůznějších skleníků a i mezi modely ze stejné cenové kategorie mohou být výrazné rozdíly. Jak se nenechat ukolébat jen nízkou cenou?

Neváhejte se poptat (v případě nákupu na internetu většinou stačí zapátrat na stránce produktu) na technickou specifikaci. Doporučujeme se zajímat především o:

  • materiál konstrukce – z čeho je konstrukuce přístavby vyrobena?
  • druh výplně – je skleník ku zdi opláštěný polykarbonátem nebo zasklený klasickým sklem?
  • způsob ukotvení – jak na kotvení skleníku ke zdi? Je možné konstrukci zapustit hlouběji do země?
  • doplňkové příslušenství – vyrábí se? Lze dokoupit např. střešní okno nebo poličky?
  • certifikace – disponuje výrobce certifikáty o zdravotní nezávadnosti skleníku apod.?
  • dostupný montážní návod – poskytuje dodavatel pro skleník ke zdi domu manuál v českém jazyce?

A jak je to tedy s cenou?

Konečná volba skleníku je samozřejmě na vás. Vyšší kvalitu skleníku většinou skutečně doprovází i poněkud vyšší cena. Nezapomeňte ovšem, že nákup skleníku je dlouhodobou investicí, která se vám (obzvlášť pokud jej využíváte pravidelně) postupem času několikrát vrátí.

Skleník ke zdi Vitavia IDA se ženou pečující o výsadbu

Chci koupit skleník ke zdi, ale…  Nejčastější dotazy při výběru přístavby

 Při výběru skleníku ke zdi vás možná napadne celá řada otázek. Odpovědi na dotazy, se kterými se setkáváme nejčastěji, jsme pro vás sepsali níže.

1. Mám strach, aby zeď domu nezačala zahnívat kvůli vyšší vlhkosti ve skleníku. Je potřeba stěnu nějak izolovat?

Pokud nebudete kropit samotnou zeď, v naprosté většině případů to není potřeba. Teplo vlhkost ze zdi naopak vytáhne, takže s ní nebývají potíže. V parném letním dni, kdy mohou teploty ve skleníku dosahovat řádově vyšších hodnot, je vhodné zajistit dostatečné odvětrávání (otevřít dveře a okna), aby zdivo i rostliny mohly dýchat.

Taktéž není ideální izolovat zdivo např. instalaci polystyrenových desek. Proč? Běžný polystyren není vhodný jako akumulátor tepla a během chladné noci by desky nevyzařovaly teplo zpět do skleníku (snadno byste tak mohli přijít o jednu z hlavních výhod skleníkové přístavby). V teplejším období by byla teplota ve skleníku naopak neúměrně vysoká, čímž by mohly trpět vysázené rostliny.

2. Jakou barvou natřít zdivo, ke kterému skleník přiléhá?

Chcete zeď ve skleníku natřít, ale váháte, zda světlou, nebo tmavší barvu? Světlejší barva bude lépe odrážet světlo, které by mohlo rostlinám chybět (např. pokud nemáte skleník umístěný na jižní straně).

Tmavší barva více zadržuje větší množství tepla, ale tepelná izolace zdi je při určité tloušťce zdiva obvykle dostatečná (během letních měsíců by mohl být naopak problém přístavbu odvětrat).

3. Je možné skleníky ke zdi prodlužovat?

Záleží na konkrétním modelu skleníku. Někteří výrobci nabízí i prodloužení, které vám umožní přístavbu prodloužit na požadovaný rozměr. Montáž bývá ale nezřídka poměrně náročná. Doporučujeme proto si předem ujasnit, co byste ve skleníku chtěli pěstovat a pokud máte možnost, koupit skleník ke zdi o maličko větší, než zrovna potřebujete. Jakmile budete chtít výsadbu rozšířit, nebudete muset podobný problém řešit.

4. Je možné namontovat na skleníkovou přístavbu střešní okno?

Ano, je to možné, opět záleží na konkrétním typu skleníku. Například anglické polykarbonátové skleníky ke zdi Vitavia IDA disponují v základu několika střešními okny, ke kterým je možné pořídit i otvírač pro automatický otvírač (zavírá a otvírá okna podle vnitřní teploty skleníku).

Co všechno je můžu ve skleníku u zdi pěstovat?

Skleníková přístavba je vhodná pro pěstování zeleniny, bylinek i teplomilných rostlin. Důležité je především zvážit celkové rozměry a umístění skleníku, aby měly rostliny zajištěné optimální podmínky k růstu.

Montáž skleníku ku zdi: jak na to?

Plánujete výstavbu skleníku ku zdi, nebo vás zajímá, zda montáž zvládnete vlastními silami? Podívejte se na video, kde na zrychlených záběrech během jediné minuty uvidíte, jak montáž přístavby probíhá.

Kde si můžu vybrat vlastní skleník ku zdi?

Chcete si vypěstovat zeleniny a bylinky pro vlastní spotřebu a zamlouvá se vám představa, že máte vlastní pěstírnu jen pár krůčku od hlavních dveří?

Vyberte si skleník odpovídající vaším představám a zanedlouho můžete sklízet vlastní šťavnatou úrodu, kterou vám budou sousedi tiše závidět.

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.

Recenze: 8 nejlepších skleníků pro rok 2024

Pomýšlíte na koupi nového skleníku, ve kterém si vypěstujete zásobu čerstvého ovoce a zeleniny? Pokud se nechcete v nekonečné nabídce různých modelů skleníků na trhu utopit, čtěte dále. 🙋‍♂️ Připravili jsme pro vás seznam osmi nejlepších zahradních skleníků, a to včetně hodnocení od pěstitelů, kteří si již skleník pořídili. 
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.