+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Jak a čím zastřešit pergolu?

Nevíte, jakou vybrat střešní krytinu na pergolu? Inspirujte se v našem článku. Přinášíme ucelený přehled střešních krytin, které můžete pro zastřešení pergoly použít.

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Ratanové posezení se stolkem pod pergolou zastřešenou polykarbonátem
Ilustrační foto. Pergola s nádechem Středomoří zastřešená polykarbonátem.

Kdy začít přemýšlet o zastřešení pergoly?

Rádi si během léta posedíte na čerstvém vzduchu, ale relaxaci vám znepříjemňují nečekané přeháňky nebo žhnoucí slunce? Užijte si posezení pod zastřešenou pergolou a občasné deštíky ani vysoké teploty už vás od odpočinku nevyruší.

Navíc zvažte i funkční hledisko: trvanlivá střešní krytina výrazně snižuje nutnost údržby, čímž si ušetříte finance a čas při opravách škod (nebo defektů vzniklých v důsledku opotřebení materiálu). Zahradní přístřešek vám tak vydrží mnohem déle.

Které faktory zvážit před výběrem střešní krytiny?

Možná už na své zahradě pergolu máte, teprve ale přemýšlíte, čím pergolu zastřešit. Jaká střešní krytina je nejlepší? Univerzální odpověď neexistuje, je potřeba vzít v potaz několik důležitých faktorů:

  • Přírodní podmínky (četnost srážek, sněhová zátěž…)
  • Umístění pergoly (Je přístřešek napojen u zdi domu, nebo stojí volně?)

Pro výběr vhodného zastřešení je také potřeba zvážit:

  • Vlastnosti konstrukce (Které krytiny budou vhodné, a které nikoli?)
  • Druh střešního pokryvu (Dáte přednost polykarbonátu, sklolaminátu, šindelům…?)
  • Design (Je pro vás důležité, aby krytina ladila s okolím?)
  • Finanční možnosti (Kolik hodláte do zastřešení pergoly investovat?)

1. Přírodní podmínky

Aby vám zastřešená pergola sloužila dlouhá léta, vyplatí se počítat s podmínkami, kterým bude vystavena nejen v létě, ale také během zimy. Například, pokud máte zahradu v lokalitě, kterou každoročně zasype hustá sněhová pokrývka, vyplatí se vybrat krytinu, která náporu sněhu jen tak nepodlehne.

TIP: Nejste si jistí, s jakým zatížením na sníh ve vaší oblasti počítat? Nahlédněte do sněhové mapy ČR na stránkách ČHMÚ.

2. Umístění pergoly

Při nákupu střešní krytiny berte v úvahu také umístění pergoly. Stojí samostatně, nebo je napevno spojena se zdí rodinného domu? A co okolní prostředí – nenachází se v blízkosti pergoly vyšší vegetační porosty nebo stromy, jejichž (padající) větve nebo plody mohou přístřešek poškodit?

Pokud budete s těmito okolnostmi počítat již v počátcích plánování, snáze vyberete krytinu, která si uchová původní ráz déle než jednu nebo dvě sezóny.

3. Vlastnosti konstrukce

Pokud jste o zastřešení pergoly rozhodli teprve s odstupem času a konstrukci už máte připravenou, zohledněte také její parametry, např. počet a vzdálenost krokví. Pokud jsou od sebe podpěry příliš vzdálené, bude se těžší krytina pod náporem větru či sněhu spíše prohýbat, čímž se může snáze poškodit.

4. Druh střešního pokryvu

Na trhu naleznete mnoho různých druhu krytin, které se pro zastřešení pergoly využívají. Mezi nejčastější patří:

  • komůrkový polykarbonát (čiré desky × desky s krupičkou),
  • plný polykarbonát,
  • sklolaminát (vlnité desky × role),
  • asfaltové šindele,
  • plechová krytina,
  • plexisklo,
  • PVC desky.

Některé krytiny mají při zastřešení pergoly letitou tradici, jiné se v českém prostředí prosadily teprve na počátku tisíciletí. Při následném výběru promyslete ještě požadavek na výsledný vzhled zamýšlené realizace.

5. Design

Pokud si potrpíte na estetickou stránku, zvažte, která krytina bude nejlépe ladit s okolním prostředím. Sklolaminát nebo šindele jsou dostupné v mnoha různých odstínech, stejně tak polykarbonát je dnes dostupný v tmavším provedení (v parných dnech na vás nebude pod pergolou tolik pražit slunce).

6. Finanční možnosti

Informace, která bude zajímat nejednoho stavitele – na kolik mě zastřešení pergoly přijde? Srovnejte si ceny různých prodejců za nabízené střešní krytiny, abyste získali bližší představu o tom, jaký bude potřebovat rozpočet.

Mějte ale na paměti, že nejnižší cena neznamená vždy nejlepší řešení. Za kvalitní materiál si možná na počátku připlatíte, v dlouhodobém horizontu se vám ale investice vrátí (zastřešená pergola vydrží déle, a navíc si ušetříte námahu při údržbě).

Dřevěná zahradní pergola porostlá vegetací
Ilustrační foto. Pergola porostlá rostlinami zastíní a rozvoní zahradu, ale před deštěm vás neochrání.

Čím zastřešit pergolu?

Při pohledu na výše uvedený výčet vás nejspíš napadlo, že některé střešní krytiny jsou pro zastřešení pergoly vhodnější než jiné. Která střešní krytina je nejlepší právě pro vaše potřeby? Pojďme si přiblížit jejich výhody a nevýhody.

1. Dutinkový polykarbonát

V současné době jedno z nejžádanějších řešení pro zastřešení pergoly. Dutinkové desky vynikají značnou odolností proti krupobití, nízkou hmotností (nezatěžují konstrukci pergoly v takové míře jako jiné, těžší krytiny) a cenovou dostupností (nezruinují vaši peněženku). 

Desky mají čistý vzhled a poskytují průsvitnost až 90 %. Pokud máte pergolu u zdi s okny do domu, propustí krytina dostatek světla i do interiéru. Další výhodou je UV ochrana, jenž zabraňuje rychlému opotřebení desek vystavených dlouhodobému slunečnímu záření.

Údržba polykarbonátových desek je už poměrně jednoduchá. Přesvědčte se sami.

A nevýhody?

Můžete se setkat s názorem, že pod pergolou zastřešenou polykarbonátem je při vyšších teplotách neúměrné horko. V takovém případě sáhněte po elegantním řešení – polykarbonátu s povrchovou strukturou (krupičkou), která rozptýlí (láme) světlo a vytvoří pod přístřeškem stinnější prostředí.

Navíc nemusíte zůstat jen u tradičního, čirého polykarbonátu. Zvolit si můžete třeba bronzové desky, které propouští cca o 2/3 méně světla. Nemusíte se proto obávat, že se za horkých dnů promění vaše posezení pod pergolou v nesnesitelnou výheň.

TIP: Pokud máte pod pergolou francouzské okno, není bronzový polykarbonát ideální, protože v místnosti bude málo světla. V takovém případě volte např. čirý polykarbonát s povrchovou strukturou. Nebudete mít doma přílišnou tmu, ale pod pergolou nebude takové vedro jako při použití komůrkových polykarbonátových desek.

Pergola u zdi zastřešená polykarbonátem
Ilustrační foto. Pergola se zastřešením z polykarbonátu.

Samostatnou kapitolou je montáž polykarbonátu. Ta sice není nijak složitá, pokud si ovšem nedáte záležet, dříve či později se začnete potýkat s nejčastějším problémem – zanášením dutinek namontovaných desek.

TIP: Pronikání nečistot nebo vlhkosti do komůrek zabráníte použitím ventilační pásky, kterými přelepíte konce komůrek. Na zalepené okraje desek připevníte ještě ukončovací lišty (U-profily), které zamezí odlepování pásky vlivem UV záření.

Pokud se tedy rozhodnete pro zastřešení pergoly polykarbonátem, ujasněte si:

Výhody a nevýhody dutinkového (komůrkového) polykarbonátu

✅  vysoká pružnost a životnost ❌ náchylné k poškrábání 
✅  dostupné v čiré, bronzové i opálové variantě ❌ zanášení komůrek (nutná správná montáž)
✅  vysoká propustnost světa (přes 80 %) ❌ tepelná dilatace (desky na slunci "pracují")
Jaký polykarbonát na zastřešení pergoly? Desky o tl. 8–16 mm (dle kvality a výrobce)
VYBERU SI DUTINKOVÝ POLYKARBONÁT NA PERGOLU

2. Plný polykarbonát

Plné polykarbonátové desky jsou alternativou komůrkových desek, plexiskla nebo běžného skla. Oproti dutinkovému polykarbonátu jsou cenově náročnější, ale zpravidla ne tolik náročné jako sklo. Vydrží také řádově více a na rozdíl od (plexi)skla se při rozbití netříští (zlomí se v kuse).

Dalším výhodou je absence komůrek, tudíž nehrozí zanesení řasami, které při nesprávné montáži časem způsobují nevábný nazelenalý odstín komůrkových desek.

Zasklená pergola u zdi rodinného domu
Ilustrační foto. Zasklená pergola uprostřed rozkvetlé zahrady.

Nedílnou součástí je také oboustranná UV ochrana, která prodlužuje životnost desek. Vynikají tedy odolností a houževnatostí, což oceníte i při úpravě rozměrů: desky nepostrádají pevnost a při řezech nepraskají (např. jako plexisklo).

Jak už jsme zmínili výše, za kvalitu si připlatíte. V porovnání s tradičním sklem nebo vysokogramážním polykarbonátem se ale plný polykarbonát pohybuje stále ještě v přijatelných částkách.

Výhody a nevýhody plného polykarbonátu

✅  velká houževnatost proti poškození krupobitím ❌ vyšší cena materiálu
✅  čistý a plný vzhled desek ❌ náročnější na údržbu (čištění apod.)
✅  vysoká propustnost světa (+ 90 %) ❌ horši termoizolační vlastnosti
Jaký polykarbonát na zastřešení pergoly? Desky o tl. 6–12 mm (dle konstrukce pergoly)
VYBERU SI PLNÝ POLYKARBONÁT NA PERGOLU

3. Sklolaminát

Pokud majitelé přístřešků nechtějí zastřešit pergolu polykarbonátem, nezřídka padne volba právě na desky nebo roli ze sklolaminátu. 

Sklolaminát je směsicí pryskyřice a skelných vláken. Vlákna lépe rozptylují sluneční paprsky, proto je světlo pod střechou ze sklolaminátu pocitově příjemnější než u klasického polykarbonátu.

Další předností materiálu je nízká hmotnost a v případě rolí také jednoduchá montáž – stačí si nechat z návinu odřezat rozměr na míru. Celou pergolu zakryjete jediným kusem krytiny, který už jen následně přikotvíte ke konstrukci.

Oproti dutinkovým deskám je sklolaminát méně průsvitný. Umožňuje přirozenější rozptyl slunečních paprsků (zmatňuje), světlo pod ním je tedy pocitově příjemnější než pod klasickým polykarbonátem. Navíc si můžete vybrat z různých barevných odstínů, protože sklolaminát se vyrábí v celé řadě barevných provedeních.

A nevýhody?

Vlivem klimatických podmínek ztrácí pryskyřice v průběhu let na průsvitnosti – během 5 let ztratí průměrně 30–40 % průsvitnosti (tento stav se poté již nemění). Dalším možným negativem je skutečnost, že sklolaminátové desky se vyrábí pouze ve formě vlny – variantu v provedení trapézu nelze vyrobit.

Lázeň pod pergolou se zastřešením ze sklolaminátu
Ilustrační foto. Moderní pergola s vířivkou a zastřešením ze sklolaminátové role.

Výhody a nevýhody sklolaminátu

✅  vysoká odolnost proti poškrábání a krupobití ❌ cenově náročnější materiál
✅  velký výběr odstínu a barev ❌ náročnější na údržbu (čištění apod.)
✅  vysoká propustnost světa (+ 90 %) ❌ horši termoizolační vlastnosti
Jaký sklolaminát na zastřešení pergoly? Vlnité desky nebo role
VYBERU SI SKLOLAMINÁT NA PERGOLU

4. Asfaltové šindele

Kanadský, finský, bonnský… asfaltové šindele získaly své přízvisko podle lokalit, v nichž se běžně používaly na zastřešení domů i menších staveb. V posledních letech se u nás využívají i pro zastřešení pergoly – od předchozích materiálů se ale jeho použití v mnohém liší.

Asfaltový šindel je zhotovený ze dvou složek: nenasákavou nosnou část tvoří skelná vlákna (někdy ještě v kombinaci s polyesterem). Tuto vrstvu chrání oboustranná krycí vrstva asfaltu s minerálním posypem (z drcené břidlice, granulátu…). Horní vrstva posypu slouží jako ochrana proti UV záření.

TIP: Zatímco na střechy obytných domů se standardně používají šindele z modifikovaného asfaltu, na zahradní přístřešky (altánky, pergoly atd.), u nichž nejsou kladeny tak vysoké požadavky na odolnost jako u obytných staveb, postačují šindele z oxidovaného asfaltu.

Na rozdíl od předchozích krytin se asfaltové šindele instalují na plnoplošné bednění (OSB desky, palubky apod.). V některých případech se instaluje také podkladová vrstva v podobě podkladního pásu, jenž bude zároveň sloužit jako pojistná hydroizolace.

Zahradní přístřešek zastřešený asfaltovým šindelem
Ilustrační foto. Zahradní přístřešek se střechou z asfaltových šindelů.

Pokud se rozhodnete využít pro zastřešení pergoly asfaltové šindele, čeká vás sice náročnější montáž, ale při dodržení všech podmínek vám střecha vydrží dlouhé roky (průměrná životnost šindelů je – v závislosti na kvalitě výrobku – za běžných klimatických podmínek 25–50 let).

TIP: Zajímá vás, jaké další nároky by měla splňovat konstrukce, na níž chcete asfaltové šindele umístit. Nahlédněte do montážního návodu, který je k dispozici u každého výrobku.

Úskalím u tohoto druhů krytiny je postupná ztráta minerálního posypu na horní straně šindelů v důsledku vnějších vlivů (střecha "plešatí"). V takovém případě můžete jednoduše namontovat další vrstvu šindelů rovnou na starou krytinu. Navíc si můžete vybrat z celé řady odstínů, které sladíte s barvami ve své zahradě.

Výhody a nevýhody asfaltových šindelů

✅  odolnost proti klimatickým vlivům (slunce, mráz, sníh) ❌ cenově náročnější materiál
✅  velký výběr různých vzorů a barev ❌ vyšší nároky na konstrukci pergoly (bednění, spád střechy)
✅  dlouhá životnost krytiny (25–50 let) ❌ náročnější montáž, při níž je potřeba dodržet řadu podmínek
Jaký asfaltový šindel na zastřešení pergoly? Šindele z oxidovaného asfaltu
VYBERU SI ASFALTOVÉ ŠINDELE NA PERGOLU

5. Plexisklo

Plexisklo je cenově méně náročné než běžné sklo, ale při prvním pohledu je od něj téměř k nerozeznání. Předností materiálu je opět vysoká propustnost světla (+90 %), hladkost, čirost a bezbarvost. 

Další výhodou plexiskla na pergole jsou menší nároky na čištění krytiny: zatímco do komůrek dutinkového polykarbonátu pronikne při nesprávné montáži mech, u plexiskla toto riziko prakticky nehrozí.

Pergola u zdi domu zastřešená plexisklem

A nevýhody?

Oproti polykarbonátovým deskám je mají desky z plexiskla menší teplotní odolnost; rovněž jsou poměrně náchylné k poškrábání nebo roztříštění, při montáži je proto třeba postupovat obezřetně a dodržovat montážní pokyny.

TIP: Ve vodorovné poloze se plexisklo může prohýbat, a to zejména při větší vzdáleností krokví. Jejich vzdálenost by teda neměla přesáhnout cca 70 cm (neplánujete-li konstrukci roštu s latěmi – v takovém případě může být rozteč krokví až 100 cm při vzdálenosti latí cca 150 cm).

Výhody a nevýhody plexiskla

✅  vysoká propustnost světla (přes 90 %) ❌ méně odolné proti poškrábání
✅  bezbarvý a čirý materiál ❌ nižší teplotní odolnost
✅  levnější alternativa běžného skla ❌ náchylné k prasknutí
Jaké plexisklo na zastřešení pergoly? Plexisklo o tl. min. 6 mm
VYBERU SI PLEXISKLO NA PERGOLU

6. Plechová krytina

Setkáváme se také s dotazem "Jak nejlevněji zastřešit pergolu?". Pokud majiteli pergoly nezáleží ani tak na výsledném vzhledu, ale poptává především rychlé a levné řešení, občas jej napadne zastřešit pergolu (trapézovými) plechy.

Tento druh krytiny je ovšem pro přístřešky, pod kterými častěji zdržuje větší počet osob, méně vhodný: při vyšších teplotách se totiž snadno rozpálí a rázem je pod plechem nesnesitelné vedro.

Právě z toho důvodu se trapézový plech doporučuje pouze na užitné přístřešky nebo hospodářská stavení (nehovoříme o tzv. "profi" trapézu, které se využívají i na obytné budovy, ale jejich pořízení vás vyjde na násobně vyšší částky).

TIP: Chystáte se na zastřešení kůlny nebo třeba přístřešku pro zvířata? Pro tyto účely je možné trapézový plech využít. Podívejte se, jaké má trapézová krytina výhody.

Chcete-li trapézový plech použít, je nutné mezi plechy a záklopem vytvořit dostatečnou větrací mezeru. Lze vyřešit například pokládkou střešních latí, které umístíte ve vzdálenosti 30 cm od sebe. Latě ukotvíte za pomocí vrutů a na tuto "nadstavbu" následně namontujte trapézovou krytinu.

Výhody a nevýhody trapézového plechu

✅  snadná montáž a údržba ❌ vyšší teplota pod krytinou
✅  větší výběr barevných odstínů ❌ větší hlučnost při dešti
✅  cenově nenáročný materiál ❌ estetický stránka
Jaký trapézový plech na zastřešení pergoly? Trapézový plech o tl. min. 12 mm
VYBERU SI TRAPÉZOVÝ PLECH NA PERGOLU

7. PVC desky

Další ze série laciných řešení pro zastřešení pergoly. Podobně jako u trapézového plechu jsou ovšem polyvinylové desky pro zahradní přístřešky nevhodné. Důvodem je především jejich nízká odolnost proti vnějším vlivům (zejména při opakovaném krupobití odolnost desek výrazně klesá).

Snadno se tedy může stát, že po první sezóně budete nuceni poohlédnout se po nové střešní krytině. PVC desky svou pro svou nízkou hmotnost a jednoduchou montáž vhodné spíše jako (dočasná) alternativa nebo pro zastřešení menších přístřešků, pod nimiž nebudete trávit delší dobu.

Dáváte přednost poslechu? Inspiraci, jak na zastřešení pergoly, najdete také ve videu.

Už víte jak zastřešit svou pergolu?

Máte už ve výběru materiálu jasno, nebo vás zajímá ještě něco dalšího? Pokud máte další dotazy, kontaktujte naše specialisty, kteří vám pomohou nalézt vhodné řešení.

Nebo si vyberte střešní krytinu na míru vaší stavbě, abyste si mohli nadcházející léto užít v klidu a stínu pod vlastní pergolou.

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Jak rozeznat a vybrat plastové obrubníky?

Na trhu najdete celou nepřeberné množství neviditelných obrubníků, které se odlišují výrobním materiálem, kvalitou zpracování, způsobem použití a cenou. Jak rozhodnout, jaký obrubník bude nejlepší pro vaš irealizaci? Přečtěte si srovnání nejpopulárnějších modelů plastových ztracených obrubníků.

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.