+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Jak rozeznat a vybrat plastové obrubníky?

Na trhu najdete celou nepřeberné množství neviditelných obrubníků, které se odlišují výrobním materiálem, kvalitou zpracování, způsobem použití a cenou. Jak rozhodnout, jaký obrubník bude nejlepší pro vaš irealizaci? Přečtěte si srovnání nejpopulárnějších modelů plastových ztracených obrubníků.

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Plastový obrubník 5× jinak: nenechte se zmást různými názvy

Skrytý obrubník, ztracený obrubník, trávníkové obruby nebo lemování záhonů. Všechny zmíněné výrazy označují neviditelný obrubník, jehož hlavním úkolem je zamezit prorůstání trávníků na nežádoucí místa a oddělit plochy s rozdílným využitím, např. záhony od chodníčků.

Přestože se obrubníky používají k podobným účelům, vyrábí se v mnoha různých variantách. Zorientovat se v nabídce obrubníků na trhu je náročný úkol. Níže najdete seznam a srovnání skrytých obrubníků, které se v zahradách spatříte nejčastěji.

Zahradní palisáda jako lemováno záhonu

Přehled obrubníků – materiál, životnost, vzhled, cena

1. Kusový plastový neviditelný obrubník – rovný a pevný obrubník, nejčastěji v délce 1 m, který můžete na vnitřní (konstrukční) straně nastřihnout nůžkami a následně ohnout do oblouku. Po uložení neviditelného obrubníku v půdě je možné po něm čas od času přejíždět i sekačkou s menšími zuby.

2. Plastový neviditelný obrubník v cívce – svinutý ztracený obrubník, který představuje „střed“ mezi rovnými obrubníky a palisádami. Na rozdíl od rovných plastových obrubníků jsou méně odolné. Výhodou je, že oproti rovným obrubníkům jsou dostupné i ve větších výškách a flexibilnější pro tvarování do oblouků s menším poloměrem.

Životnost a odolnost se odvíjí od tloušťky obrubníku a použitého materiálu. Je-li cena obrubníků až podezřele příznivá, může tomu tak být právě na úkor kvality. Právě u obrubníků v návinu bývají rozdíly v kvalitě nejvýraznější.

3. Zahradní palisády – při deštích udržují zeminu na vymezeném prostoru a zabraňují kosům či jiným menším ptákům ve vyhrabávání kůry ze záhonu. Vedlejší funkcí je omezení prorůstání trávníku na nežádoucí místa: pro tyto účely jsou vhodnější rovné obrubníky nebo obrubníky v cívce.

Zahradní palisády se využívají primárně jako dekorace, která dá záhonům tvar a umožní jim esteticky vyniknout. Nejsou uzpůsobeny na větší zatížení ani pro pojezd sekačkou.

TIP: Přečtěte si, jaké jsou další výhody obrubníků a jak je správně uložit do zeminy.

Pro úplnost uveďme ještě další dva druhy skrytých obrubníků, které jsou nejčastějšími „konkurenty“ obrubníků z plastu.

4. Ocelový obrubník – kromě plastu jsou oblíbeným řešením i ocelové obruby. Z hlediska odolnosti stojí na pomezí mezi betonovými a rovnými plastovými obrubníky. Oproti plastovým modelům nabízejí vyšší odolnost a delší životnost. Cenově jsou o něco dražší.

5. Betonový obrubník – jsou nejrobustnější a nejvíce odolné proti zatížení, například při pojezdu sekačkou nebo koly vozidla, a nepříznivému počasí. Pořizovací cena i nároky na instalaci bývají vyšší.

O dalších (ne)výhodách betonových obrub se zmíníme níže. Existují i další druhy neviditelných obrubníků – například z kamene, hliníku nebo gumy. V tomto článku se však zaměříme primárně na plastové obruby.

Plastový obrubník na ohraničení chodníku

Beton, ocel nebo plast: jaký druh materiálu zvolit?

Informace o tom, jaké jsou výhody a výhody plastových obrubníků ve srovnání s těmi betonovými najdete ve starším článku. Nyní se zaměříme na jednu zásadní otázku: jak určit, který obrubník použít.

Betonové obrubníky: pokud mají obrubníky plnit i „nosnou funkci“ – například při instalaci podél cesty, která bude zatěžována pojezdem těžší techniky, dodávek nebo osobních automobilů, beton je vhodným řešením. Při dodržení správného instalačního postupu se betonové obrubníky nebudou „rozjíždět“, velmi dobře přilnou k zemi a odolají i pojezdu vozidel.

Ocelové obrubníky – ideální pro zahradní realizace, u kterých je při výběru materiálu kladen důraz na delší životnost a rychlou instalaci. Ocelové obruby jsou také vhodnější pro uložení do tvrdší půdy.

Plastové obrubníky – ideální pro lemování záhonů, chodníků a cest, které se nacházejí na poddajnější zemině. U bytelnějších obrubníků nepředstavuje problém ani pojezd sekačkou.

Další výhodou obrubníků je příznivá cena a také estetika. Plastové obrubníky nepatrně přečnívající nad úroveň povrchu (u trávníku, zásypu mulčem) jsou ze všech uváděných typů nejméně postřehnutelné.

Pokud potřebujete zabránit prorůstání trávy ne nežádoucí místa, ohraničit stezky a chodníky v zahradě či veřejném parku nebo jen vtisknout záhonům optimální tvar, plastové obrubníky jsou rozumnou volbou. Stačí si jen zvolit ty správné.

Neviditelný plastový obrubník kolem záhonů

5 TOP modelů plastových obrubníků: srovnání + recenze

Typ obrubníku Charakteristika Recenze Název obrubníku
Rovné plastové obrubníky

1. Pevný a odolný (pro větší oblouky)

2. Vydrží pojezd sekačkou

3. Výhodná cena za kus výrobku

Instalace proběhla bez problému, dá se tvarovat a napojovat, jak je potřeba. 

 1. Obrubník Rim Border

 

Plastové obrubníky v cívce

1. Flexibilnější

2. Pro menší oblouky (ostrá zakřivení)

3. Cenově výhodnější  než rovné obrubníky

Rychlá a snadná instalace. Vše proběhlo bez problémů. Kolem okrasného záhonu ideál.

2. Obrubník Coil Border

3. Obrubník SPUR

Plastové zahradní palisády

1. Dekorativní lemování záhonů

2. Zabraňuje vyhrábávní kůry

3. Méně bytelné, spíše okrasné

Dobrý výrobek, snadná instalace. Mohl by být poddajnější na obloukové záhony. Zajimavá dekorace.

4. Palisáda Rattan Palisade

5. Palisáda Stone Palisade

6.  Palisáda Pal Garden

 

Ocelové obrubníky

1. Trvanlivý a odolný materiál.

2. Vhodný pro dlouhodobější realizace.

3. Vyšší cena než u plastu.

Dlouho jsem vybírala obrubníky pro zahradní záhony. Dají se krásně tvarovat a přitom jsou pevné a drží tvar. Vypadají moderněji než plastové a konečný výsledek je super. 7. Obruby Steel Border

Online poradna: jak vysoký plastový obrubník zvolit?

Jak vybrat správnou výšku ztraceného obrubníku? Sepsali jsme pro vás odpovědi na tři otázky, které zahradníci opakovaně řeší právě v souvislosti s výškou obrubníků.

1. Jak vysoký obrubník na záhony s mulčovací kůrou?

“Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak vysoký plastový obrubník mám zakoupit. Potřebuji ho na záhony s mulčovací textilií a mulčem (kůrou). Děkuji za informaci.”

Odpověď: Dobrý den, pokud má obrubník oddělovat plochu s mulčem od trávníku, záleží na výšce vrstvy mulčovacího materiálu. Pokud zvolíte příliš nízký obrubník, může se materiál přesypávat. Osvědčily se obrubníky o výšce 58 mm (pokud víte, že navrstvený materiál nebude ve větší výšce) – tato výška obvykle pro oddělení materiálů stačí. V případě potřeby můžete část obrubníku "utopit" v zemině, a tím je uložit níže do zeminy, pokud to bude třeba.

Plastový obrubník kolem záhonů s mulčem

2. Jak vysoký obrubník k zámkové dlažbě?

„Dobrý den, mám zájem o koupi neviditelných plastových obrubníků a nevím jakou výšku. Obrubníky budou okolo dlažby, která je vysoká 4 cm a musí být ve štěrkovém loži cca 10 cm + jemný štěrk na dorovnání. Kdyby se obrubníky umístily na zhutněné štěrkové lože, potom už jenom dlažba + vyrovnávací materiál. Jaký obrubník by byl vhodný?“

Odpověď: Dobrý den, při dlažbě s výškou 4 cm volte výšku obrubníku 45 mm. Tu přebývající výšku musíte „utopit“ tím, že pod obrubníkem vyškrábnete 5 mm z podkladní vyrovnávací vrstvy, popř. zhutněného podkladu.

3. Jak vysoký obrubník k okrasnému záhonu bez mulče?

„Dobrý den, sháním ztracený obrubník okolo záhonu s okrasnými květinami. Jaký obrubník bych měla použít. Předem děkuji za vaše doporučení.“

Odpověď: Dobrý den, pokud nemáte předem dané specifické požadavky na výšku, materiál nebo typ obrubníku, záleží předevšímna vašich osobních preferencích. Můžete použít jak ocelové nebo rovné plastové obrubníky (v libovolné výšce), tak plastové obrubníky v cívce. Pokud sháníte spíše dekorativní lemování trávníku, zvažte instalaci zahradní palisády. U palisád máte na výběr z větší škály barevných odstínů, takže je i lépe zakomponujete do designu zahrady.

Ocelové obruby záhonů v zahradě

4. Jak vysoký obrubník pro oddělení trávy od štěrkového náspu?

“Zdravím Vás, jak vysoký obrubník byste doporučili k oddělení trávníku od kamínkového násypu? Díky za radu.”

Odpověď: Dobrý den, pro oddělení trávníku od štěrkového náspu obvykle dostačují obrubník s nejnižší výškou. Například plastový obrubník Rim Border o výšce 45 mm. Pokud je vrstva materiálu vyšší, zvolte vyšší obrubník této modelové řady. Ty jsou vhodné pro záhony s mulčovací kůrou nebo štěpkou.

Plastový obrubník kolem štěrkového náspu

Máte další dotazy k výběru obrubníku do své zahrady? Napište nám. Rádi vám s výběrem poradíme. Společně najdeme vhodné řešení pro ohraničení záhonu, chodníčků nebo cesty.

Produkty uvedené v článku

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Jak rozeznat a vybrat plastové obrubníky?

Na trhu najdete celou nepřeberné množství neviditelných obrubníků, které se odlišují výrobním materiálem, kvalitou zpracování, způsobem použití a cenou. Jak rozhodnout, jaký obrubník bude nejlepší pro vaš irealizaci? Přečtěte si srovnání nejpopulárnějších modelů plastových ztracených obrubníků.

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.