+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Jak vybrat vhodnou geotextilii? [Kompletní přehled]

Plánujete vybudování příjezdové cesty, instalaci bazénu do výkopu nebo potřebujete oddělit kačírek od zeminy? To se často neobejdete bez geotextilie. Ale možná si nejste jistí, jakou geotextilii použít. Inspirujte se v našem článku.

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Jak z článku vytěžit maximum: Řešíte konkrétní problém a zajímá vás, jakou geotextilii zvolit? Vyberte si v obsahu výše "svůj problém". Automaticky se přesunete k podkapitole, ve které naleznete řešení.

Důležité upozornění: Uváděná doporučení jsou vhodná pro popisované typy realizací. Řešíte ve spojitosti s vybraným problémem další, specifické otázky, které nejsou v textu výslovně zmíněny?

Obraťte se na nás. Najdeme vhodné řešení, případně se ujistíte, že doporučený výrobek lze použít i pro zamýšlený účel.

Zabalené netkané geotextilie pod plachtou
Ilustrační foto. Zabalené role geotextilií.

1. Geotextilie pod cestu

Nejčastější jsou dotazy na výběr geotextilie při výstavbě dlouhodobé nebo dočasné komunikace, která bude zatěžována pojezdem vozidel. Na geotextilii v těchto případech nešetřete. Ve skladbě vozovky totiž plní celou řadu funkcí, mj. např.

  • brání mísení různých druhů materiálů,
  • pomáhá únosnosti konstrukčních vrstev jako celku,
  • propouští vodu hlouběji do podloží
  • nebo omezuje prorůstání plevele.

TIP: Geotextilie se pokládá na vyrovnanou a zhutněnou zeminu. Kromě toho je zapotřebí při výstavbě příjezdové cesty dodržet další důležité kroky. Přečtěte si, jak při realizaci příjezdovky postupovat.

Jakou geotextilii pod cestu zvolit: vhodná je netkaná geotextilie z čistého polypropylenu – např. Geomatex NTB 10.

  1. Při výstavbě příjezdové cesty pro osobní i nákladní vozidla na pevném podloží volte geotextilii s gramáží min. 200 g/m².
  2. Při výstavbě příjezdové cesty pro osobní i nákladní vozidla na zvodnělém podloží volte geotextilii s gramáží min. 300 g/m².

Proč zrovna geotextilie z čistého polypropylenu? Při výstavbě příjezdové komunikace nebo parkovacího stání je důležitou vlastností mechanická odolnost proti protržení (CBR). Pro uvedené realizace je zapotřebí geotextilie s CBR min. 2,5 kN. Tento požadavek splňují právě polypropylenové geotextilie o plošné hmotnosti 200 g/m² (a více).

Pozor: Levnější geotextilie z recyklátu představují ekonomičtější alternativu, ale požadovaných technických parametrů nedosahují. A to ani ve vyšších plošných hmotnostech. Jejich použití je možné, ale pouze v nenáročných realizacích – například při stavbě cesty, která bude zatěžována pojezdem osobních vozů v menší míře.

Použití nevhodného výrobku může mít negativní vliv na funkčnost a celkovou životnost konstrukce. Případná náprava škod vás rovněž může přijít na nemalé finanční náklady, nehledě na časovou zátěž. Nákup geotextilie proto dobře uvažte. Investovaná částka se vám v dlouhodobém horizontu vrátí.

Netkaná geotextilie použitá při výstavbě příjezdové cesty
Ilustrační foto. Netkaná polypropylenová geotextilie položená při výstavbě silniční komunikace.

2. Geotextilie pod kamenivo

Výběr správné geotextilie pod kamenivo není vždy jednoznačný. Pod termínem "kamenivo" si totiž různí stavitelé mohou představit několik rozdílných realizací.

  • Někdy je termínem "kamenivo" míněna vrstva štěrku při pokládce zámkové dlažby, výstavbě terasy nebo příjezdovky.
  • Jindy kamenivo označuje kačírek, který se běžně používá na záhonech či zelených střechách.
  • Spíše ojediněle se kamenivem rozumí zásyp při výstavbě drenážního systému.

Níže naleznete informace, jakou geotextilii vybrat pro každý z popisovaných problémů. (Hledáte-li řešení pro příjezdovou cestu, odpovědi najdete o pár odstavců výše.)

3. Geotextilie pod zámkovou dlažbu

Instalace geotextilie představuje jeden z důležitých kroků při pokládce zámkové dlažby. Zabraňuje totiž prorůstání plevele a mísení zeminy se štěrkem, čímž prodlouží životnost jednotlivých vrstev.

Podobně jako v případě výstavby příjezdovky, je nutné vybírat geotextilii s dostačující odolností proti protržení a proražení (štěrkem, plevelem nebo při pojezdu vozidel).

Jakou geotextilii pod zámkovou dlažbu zvolit: vhodná je netkaná geotextilie z čistého polypropylenu – např. Geomatex NTB.

  • Při pokládce zámkové dlažby, která bude zatěžována pojezdem osobních či dodávkových vozidel volte geotextilii s gramáží min. 200 g/m².
  • Při pokládce zámkové dlažby, která bude zatěžována pojezdem nákladních vozidel volte geotextilii s gramáží min. 300 g/m².
  • Pokud se jedná spíše o chodníčky pro pěší, je možné zvolit geotextilii s gramáží 200 g/m², příp. ekonomickou alternativu – geotextilii RPP s gramáží 300 g/m² (vhodné pouze pro pochozí stezky).

Geotextilie pod zámkovou dlažbu (příprava terénu)
Ilustrační foto. Geotextilie připravená pro pokládku dlažby.

4. Geotextilie pod terasu

Při výstavbě terasy můžete pod štěrkový násyp položit geotextilii. Ta zabraňuje mísení zeminy s vrstvou štěrku. Geotextilie propouští vodu, dešťová závlaha se tak vsákne do podloží. Rozprostřením geotextilie pod konstrukcí zároveň omezíte růst plevele.

Jakou geotextilii pod terasu zvolit: vhodná je tkaná nebo netkaná geotextilie o min. plošné hmotnosti 200 g/m². V případě netkaných geotextilií volte:

V kategorii tkaných geotextilií si nabízí tyto výrobky:

TIP: Odlišný proces výroby zajišťuje textiliím rozdílné vlastnosti. Přečtěte si, jaké jsou rozdíly mezi tkanou a netkanou textilií

Pokládka geotextilie pod pergolu
Ilustrační foto. Tkaná geotextilie položená na upravený povrch před výstavbou zahradního přístřešku.

5. Geotextilie pod kačírek

Textilie se v zahradách hojně využívají například v kombinaci s kačírkem. Ten se na záhonech používá nejen jako mulčovací vrstva, ale také jako dekorační prvek. V těchto případech se pokládá geotextilie pod kačírek.

Díky geotextilii nedochází k mísení zeminy s kamenivem, což by vám mohlo zkomplikovat výsadbu nových rostlin. Kromě toho omezuje růst plevele.

Jakou geotextilii pod kačírek zvolit: vhodné jsou tkané textilie o plošné hmotnosti 90–100 g/m².

  • V praxi tolik nezáleží na tom, zda má textilie gramáž 90 nebo 100 g/m². Nepatrný rozdíl v plošné hmotnosti nebude mít na funkci textilie zásadní vliv.
  • Potřebujete-li pokrýt menší plochu, volte tkanou geotextilii Geomatex HOBBY+.

Geotextilie pod kačírek
Ilustrační foto. Geotextilie pod kačírek položená vedle travního porostu.

6. Geotextilie pod bazén

Ostré předměty jako dřevo nebo úlomky kamenů mohou spodní část bazénu protrhnout nebo propíchnout. Geotextilie pod bazénem chrání dno konstrukce před poškozením. 

Při výběru geotextilie pod bazén je zapotřebí dodržet několik důležitých pravidel:

  • Před pokládkou geotextilie odstraňte z plochy kamínky, kořeny, větvičky i jiné nežádoucí předměty.
  • Položená geotextilie by měla být na všech stranách min. o metr delší, než jaké jsou rozměry bazénu.
  • Pokládáte-li pásy geotextilie přes sebe, dodržujte přesahy min. 20 cm.
  • Po umístění geotextilie bazén napusťte, až potom geotextilii zastřihněte na požadovaný rozměr.
  • Pokud máte geotextilie s nižší plošnou hmotností, přeložte dvě vrstvy geotextilie přes sebe.

Jakou geotextilii pod bazén zvolit: vhodná je netkaná geotextilie s gramáží min. 400 g/m², ještě lépe 500 g/m² – např. geotextilii RPES.

Nezapomeňte: pokud zvolíte geotextilii s menší plošnou hmotností, položte raději dva pásy geotextilie přes sebe. 

Geotextilie pod bazénem
Ilustrační foto. Netkaná geotextilie pod bazén.

7. Geotextilie proti plevelu

Na svazích a záhonech geotextilie zabraňuje rozrůstání trávy a jiných druhů nežádoucích rostlin.

Pokud nehodláte záhony obsypat štěpkou, slámou nebo jiným přírodním mulčem, můžete na ochranu proti plevelu využít tkané a netkané textilie z polypropylenu. Kromě toho existuje ryze přírodní alternativa – ekotextilie z přírodní biomasy.

Ve spojitosti s používáním (geo)textilií v zahradách opakovaně zaznívá několik otázek:

  1. Je lepší zvolit tkanou, nebo netkanou textilii?
  2. Jaká je vhodná plošná hmotnost u geotextilií do zahrady?
  3. Lze textilii z plastů nahradit jiným materiálem?

Vezměme to popořadě:

1. Tkaná nebo netkaná textilie: Proti plevelu je možné využít tkané i netkané geotextilie. Liší se především způsobem výroby. Tkané geotextilie se častěji používají do záhonů se zeleninou na rozsáhlejší ploše.

Proto tkané geotextilie mají na obou stranách proužky, které vám usnadní vysazení většího počtu rostlin v rovnoměrné vzdálenosti od sebe. Na svazích a záhonech s květinami však nepůsobí příliš vzhledně – pokud nejsou překryty mulčem nebo hustou výsadbou, pod kterou nejsou vidět.

Na záhony a zahradní svahy jsou vhodnější spíše netkané textilie, které se dodávají i v hnědé barvě imitující hlínu. V tomto odstínu textilie tolik „nebijí do očí“, zejména pokud vegetace není ještě dostatečně vzrostlá.

2. Vhodná plošná hmotnost: Tkané i netkané textilie se vyrábějí v různých plošných hmotnostech. Obecně lze říci, že vyšší plošná hmotnost = větší množství výrobní suroviny, díky které je textilie odolnější proti agresivnějšímu plevelu a zároveň bude mít delší životnost.

Pokud tedy na zahrádce bojujete s vytrvalým plevelem, zvolte textilii s vyšší plošnou hmotností, která může být v podobné situace účinnější.

3. Alternativa k textiliím z plastů: Pokud upřednostňujete přírodní řešení, ale nechcete řešit pravidelnou navážku mulčovacího materiálu, vyzkoušejte ekotextilie.

Výrobní proces je podobný jako u netkaných textilií. Namísto plastů se však ekotextilie vyrábějí z přírodních surovin, jako jsou zbytky natí po zpracování cukrové řepy, kukuřice, brambor, nebo z ovčí vlny, popř. celulózy.

TIP: Chcete zabránit prorůstání plevele do záhonů, ale plasty vidíte v zahradách neradi? Zjistěte, čím nahradit textilie z plastů.

Díky tomu se během několika let rozloží v půdě. Uvolňované látky slouží jako hnojivo a vyživují okolní rostliny. Na záhonech působí ekotextilie harmonicky a nijak nenaruší celkový dojem z vaší zahrady.

Jakou geotextilii proti plevelu zvolit: vhodné jsou především netkané textilie nebo ekotextilie. Pokud hledáte spíše geotextilii pod mulčovací vrstvu, výše zjistíte, jak vybrat geotextilii pod kačírek. Alternativou k běžným netkaným textiliím z plastů jsou biodegradabilní ekotextilie z přírodního materiálu.

Černá netkaná textilie pod výsadbou
Ilustrační foto. Černá netkaná textilie pod výsadbou.

8. Geotextilie proti mrazu

I dnes spatříte v našich zahradách stromy obalené neprodyšnými igelitovými fóliemi. Pokud mrazy udeří nečekaně, fólie splní svůj účel. Dlouhodobě je však takové řešení nevhodné.

Pod fólií dochází k nadbytečnému zadržování vlhkosti. Nadměrné vlhké prostředí může mít za následek vznik plísní, které ve výsledku mohou uškodit mladým stromkům stejně jako lezavý mráz.

Potřebujete-li výsadbu ochránit před chladným počasím během zimy či v předjaří, zakryjte ji bílou netkanou textilií.

Na rozdíl od černých nebo hnědých textilií bílé textilie proti mrazu dobře odráží světlo, a navíc propouští vzduch a vodu. Rostliny tak mohou „dýchat“ a po zakrytí textilií se nezapaří. Jakmile mrazy opadnou, stačí textilie ze záhonů nebo korun stromů sundat a uschovat pro použití v další sezóně.

Obecně platí: větší mrazy nebo vyšší nároky na udržení stabilních teplot (u teplomilných rostlin) = textilie o vyšší plošné hmotnosti. Pokud se plošná hmotnost bílé netkané textilie liší nanejvýš několika gramy na m², může být tento rozdíl způsoben odlišným výrobním procesem.

Nelze tak předem jednoznačně říci, že textilie s plošnou hmotností 19 g/m² bude násobně spolehlivější než textilie s plošnou hmotností 17 g/m². Záleží vždy na konkrétních podmínkách.

Jakou geotextilii proti mrazu zvolit: vhodná je bílá netkaná textilie o plošné hmotnosti 17–50 g/m² – např. Agrospeed N 17g nebo Agrotextilie N 50g.

Rostliny zakryté bílou netkanou textilií
Ilustrační foto. Rostliny zakryté bílou netkanou textilií.

9. Geotextilie do jezírka

Bez geotextilie se neobejdete ani při budování jezírka s okrasnými rostlinami. Nenahrazuje jezírkovou fólii, která slouží jako nepropustná hydroizolace.

Skladba jednotlivých vrstev může vypadat například takto:

1. Na dno výkopu položíme silnější netkanou geotextilii, která chrání fólii před proražením kameny a jinými ostrohrannými částicemi v zemině.

2. Na geotextilii potom umístíme jezírkovou fólii, která funguje jako hydroizolační vrstva a zabraňuje prosakování vody do podloží.

3. V jezírkách, na jejichž dno pokládáme větší kameny, položíme geotextilii i na horní stranu fólie. Tímto způsobem zabráníme jejímu protržení ve svrchní části, která bude po umístění kamenů do jezírka dlouhodobě vystavena zatížení.

Jakou geotextilii do jezírka zvolit: vhodná je netkaná geotextilie o min. plošné hmotnosti 400–500 g/m² – např. GEO RPES nebo GEO RPP (odolnější alternativa). Pokud chcete využít geotextilii s nižší plošnou hmotností, je možné položit dvě vrstvy přes sebe.

Instalace geotextilie pod jezírko
Ilustrační foto. Geotextilie pod jezírko zabrání poškození hydroizolační fólie.

10. Geotextilie do jezírka s Koi kapry

Mezi obyvateli Česka jsou chovatelé kaprů Koi spíše vzácností. V jiných zemích Visegrádu, například v Maďarsku, se však cizokrajní kapříci těší značné oblibě.

VÍTE, ŽE… V japonštině se kapři Koi nazývají „Nishikigoi“ (doslova „brokátové ryby“) a pro tamější obyvatele jsou ztělesněním odvahy a síly? V příhodných podmínkách se kapři dožívají až 70 let, proto se někdy jejich chovy dědí z generace na generaci.

Při zakládání jezírka pro ryby zde geotextilie plní stejnou funkci jako při výstavbě klasického okrasné vodní plochy, tj. chrání hydroizolační folii před protržením.

Jakou geotextilii do jezírka s Koi kapry zvolit: stejně jako u běžného okrasného jezírka, i zde je vhodné netkaná geotextilie o min. plošné hmotnosti 400–500 g/m² – např. GEO RPES nebo GEO RPP.

Jezírko s Koi kapry
Ilustrační foto. Jezírko s Koi kapry dodá vaší zahradě exotický nádech.

11. Geotextilie na jízdárny

Do paddoku či kolbiště je nutná geotextilie odolávající dlouhodobému a bodovému zatížení. Zejména při skocích přes překážky bude geotextilie v místě dopadu koní zatěžována výrazně více než na jiných místech jízdárenské plochy.

Kvalitní geotextilie bude odolnější proti protržení při kontaktu s drenážním materiálem, například ostrohranným štěrkem. Zároveň se nemusíte obávat, že by se po jedné sezóně rozpadla na menší kousky, které by se mísily s pískem, a tím dále zvyšovaly nepohodlí koní v pohybu.

Jakou geotextilie na jízdárny zvolit: Vhodná je netkaná geotextilie z čistého polypropylenu s min. plošnou hmotností 300 g/m² – např. Geomatex NTB 10.

Polypropylenová geotextilie má násobně vyšší odolnost proti protržení, než je tomu například u geotextilií z recyklátu, které se využívají spíše pro méně náročné stavební realizace.

Jízda na koni v paddoku
Ilustrační foto. Vhodná geotextilie zajistí koním vyšší kofort při pohybu v paddoku.

12. Geotextilie pod plechovou krytinu

Spíše výjimečně narazíte na poptávky geotextilie při výstavbě nové či renovaci stávající střechy. Pro toto využití jsou však nevhodné. Geotextilie jsou určeny do zemních konstrukcí. Pod krytinu je nutné instalovat vhodnou střešní fólii, která zajistí odvod vodních par a ochrání tepelnou izolaci střechy před povětrnostními vlivy.

Platí to nejen tehdy, když plánujete zřídit pod střechou obyvatelný prostor, ale také při zastřešování hospodářských stavení. U těchto realizací se často používají trapézové plechy. I v tomto případě ale namísto geotextilie sáhněte po (difuzní) folii, kterou umístíte na spodní, resp. vnitřní část plechů.

Jakou geotextilii pod plechovou krytinu zvolit: žádnou. Jako pojistná hydroizolace a ochrana před klimatickými vlivy se používají výhradně střešní folie s požadovanými parametry. Při jejich výběru si nechte poradit od odborníka, který dokáže posoudit individuální podmínky v lokalitě vaší stavby.

13. Geotextilie pod pískoviště

Geotextilie sehrává při výstavbě dětského pískoviště důležitou roli. Odděluje podloží od písku, čímž zabraňuje jeho znečistění a mísení s hlínou. Zároveň omezuje prorůstání plevele a umožňuje rychlý odtok vody, když venku zaprší. Geotextilie je odolná proti plísním a hnilobě: pod pískem tak vydrží i dlouhá léta i potom, co vaše děti hrátkám na pískovišti odrostou.

Jakou geotextilii do pískoviště zvolit: vhodná je dobře propustná netkanou geotextilie s dostatečnou odolností proti protržení a prorůstání plevelů – např. Colorgen T. Tento model geotextilie je dostupný v menším návinu, které jsou výhodné pro pokrytí menších ploch.

Dítě s hračkami na zahradním pískovištiIlustrační foto. Geotextilie pod pískoviště oemzí rost plevele, aby si vaši děti měly kde hrát.

Produkty uvedené v článku

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Jak rozeznat a vybrat plastové obrubníky?

Na trhu najdete celou nepřeberné množství neviditelných obrubníků, které se odlišují výrobním materiálem, kvalitou zpracování, způsobem použití a cenou. Jak rozhodnout, jaký obrubník bude nejlepší pro vaš irealizaci? Přečtěte si srovnání nejpopulárnějších modelů plastových ztracených obrubníků.

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.