Vážení zákazníci, ve dnech 09.12. až 11.12.2025 neexpedujeme objednávky, odpočine si i zákaznický servis. Plně k dispozici budeme zase od pátku 12.12.2025. Děkujeme za pochopení.

+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Zahradní skleníky

Zahradní stavby

Pěstování

Ohraničení záhonů

Venkovní plochy

Zavlažování zahrady

Nádrže a jímky

Zahradní nábytek

Bazény

Relax a hry na zahradu

Ploty

Ochranné sítě

Grily a ohniště

Opékání špekáčků: jak si pošmáknout a „nepohořet“

Opékání špekáčků a buřtů má svá pravidla, na která často zapomínáme. Špekáčky pak končí v plamenech nebo jejich barva po opečení připomíná tmavý krém na boty. Pokud si chcete užít táborák korunovaný pojídáním dozlatova opečených špekáčků, čtěte dále. Poradíme, jak špekáčky vybírat a opékat, abyste neměli večeři spálenou na uhel.

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Opékání špekáčků nad ohněm

Vybíráme kvalitní špekáček: nenechte se v obchodě napálit

Chladící boxy v supermarketech překypují různými druhy uzenin na oheň nebo na gril, rozdíly v jejich složení ale bývají propastné. Někdy ani cena není spolehlivou zárukou kvality. Při nákupu špekáčků na opékání se tudíž neřiďte pouze cenou, ale důkladně prostudujte etiketu výrobku.

{block |tip}

TIP: Evropská komise zařadila v roce 2011 špekáčky na seznam specialit. Špekáčky tak poznáte i podle kulatého žlutomodrého loga s označením „tradiční specialita“. U špekáčků na váhu musí být logo umístěno na viditelném místě poblíž výrobku.

{/block}

Prodávané špekáčky musí splňovat zákonné požadavky. Potravinářská vyhláška č. 326/2001 Sb. pro maso a masné výrobky z roku 2011 uvádí, že špekáčky:

  • musí obsahovat min. 40 % masa a max. 45 % tuku,
  • musí být vyrobeny z hovězího, telecího nebo vepřového masa, případně jedno z nich,
  • nesmí obsahovat strojně oddělené maso (tzn. odřezky po vykostění).

Pokud výrobek zmiňované požadavky nesplňuje, nesmí jej výrobce nabízet jako špekáčky. Prodejci však tohle nařízení mazaně obcházejí a zboží označují jako buřty na opékání, párky na gril nebo jinými názvy, na které se vyhláška nevztahuje.

Pokud do sebe nechcete cpát nekvalitní suroviny, sáhněte po špekáčcích, které:

  • obsahují alespoň 50 % masa. Čím více, tím lépe,
  • obsahují kolem 20 % tuku. Sádlu se u špekáčků nutně nevyhýbejte. Kdyby byl obsah tuku příliš nízký, špekáčky se správně nepropečou a nebudou dostatečně šťavnaté,
  • obsahují minimální (nebo vůbec žádné) množství dusitanů, které reagují s dalšími látkami obsaženými v mase a ve větších dávkách představují pro lidský organismus závažné riziko.

Špekáčky ve skleněné míse na stole

Dozlatova a dokřupava. Jak na správné opékání špekáčků

Jen si to představte: rozděláte oheň, vybalíte uzeniny, čerstvý pecen chleba i další dobroty, vytáhnete opékací vidlice – a za chvilku už si pochutnáváte na voňavém a krásně propečeném špekáčku, který za letního počasí spláchnete několika doušky piva nebo studenou limonádou …

Pokud si při opékačce chcete užít velkolepé hodování, věnujte několik minut přípravám ohniště a nezbytného vybavení. Celý proces zvládnete ve třech krocích a výsledek za to rozhodně stojí.

{$subscribe('Máte zájem o další nápady do své zahrady?', 'Přihlaste se k odběru našeho newsletteru. Jednou za čtvrt roku vám pošleme souhrn toho nejzajímavějšího z našeho blogu. A k tomu navíc pár dalších (dosud nepublikovaných) tipů, díky kterým bude vaše zahrada prospívat a vzkvétat.')} 

1. Příprava základního vybavení

Ať už máte v plánu opékat špekáčky u klasického táboráku nebo dáváte přednost kupříkladu ohništi z cortenové oceli, připravte si vše potřebné:

  • Očistěte zahradní ohniště nebo gril od zbytků po minulém opékání.
  • Používejte ideálně tvrdým dřevem z buku, dubu či javoru. Dřevo ze švestky nebo z třešně také není k zahození. Dřevo musí být suché, aby dobře hořelo.
  • Opékací vidlice před použitím opalte v ohni: zbavíte se bakterií a jiných nečistot. Pokud nemáte po ruce vidlici, dobře poslouží i prut z lískového keře, asi jeden metr dlouhý.
  • Kromě pochutin nezapomeňte na sirky nebo zapalovač. U táboráku mějte po ruce i láhev s vodou, kdyby se oheň vymkl kontrole.

2. Opékání špekáčků

K tomu, aby se špekáčky řádně propekly, je musíte správně nařezat. Nejčastěji se setkáte s řezy do kříže: špičky na obou stranách naříznete do kříže, asi přibližně do jedné třetiny délky špekáčku.

Středová část špekáčku by kromě zapíchnutí vidlice nebo proutku měla zůstat neporušená. Zářezy neprovádějte příliš hluboké, jinak vám špekáček spadne do ohně.

{block |tip}

TIP: Existuje mnoho kreativních způsobů, jak špekáčky nařezat.

{/block}

Při samotném opékání špekáčků (totéž platí pro opékání buřtů) dodržujte několik zásad:

  • Nedávejte špekáčky přímo do plamenů. Držte vidlici v horkém vzduchu nad ohněm, dokud špekáček nezačne pouštět šťávu.
  • Jakmile se špekáček „orosí“, přibližte jej k plamenům asi na deset centimetrů a pravidelně vidlicí otáčejte. Špekáček se opeče rovnoměrně ze všech stran.
  • Při opékání špekáčků s vidlicí zbytečně nepohupujte: riskujete, že vaše večeře skončí místo na talíři v plamenech. K opékání nad vyšším ohněm si pořiďte podpěry pro vidlice, které pohodlně zapíchnete do země vedle ohniště.
  • Mějte po ruce talířky nebo papírové tácky, na které po opečení špekáčky položíte.

Opékání špekáčků u ohniště

3. Baštění

Jakmile máte dozlatova propečený špekáček na tácku, pusťte se do jídla. Nezapomeňte na tlustší krajíc čerstvého chleba: horký špekáček na něj položíte, abyste si nespálili prsty.

Nakonec si špekáčky trochu dochuťte. Z omáček sáhněte po medové hořčici, kečupu, křenu nebo omáčce podle vlastního výběru. Skvělou pochutinou k opékačce jsou také zavařované okurky.

Užijte si parádní opékání špekáčků s celou rodinou

Pokud chcete do opékání špekáčků zapojit i své ratolesti, dbejte zejména na bezpečnost. U otevřeného ohně stačí jediná jiskra nebo zbrklý pohyb a popáleniny jsou na světě.

Pokud si chcete podobné situace ušetřit, zvolte raději ohniště na podstavci, ve kterém plameny udržíte snáze pod kontrolou, a navíc si nezničíte trávník na zahradě.

Skvělým řešením pro domácí opékačku jsou venkovní ohniště z cortenu:

  • Díky kruhovému tvaru jsou skoro stejně idylická jako klasický táborák: pohodlně kolem něj usadíte i větší počet osob, a to včetně omladiny.
  • Materiál je extrémně odolný proti nepříznivému počasí. Cortenové ohniště tak můžete nechat na zahradě po celý rok.
  • Působením větru se na povrchu ohniště vytvoří nápadná rezavá patina, jejíž odstín se u každého ohniště mírně liší. Všechna cortenová ohniště jsou tak jedinečná.
  • Cortenová ocel patří mezi trendy posledních let. Kulaté cortenové ohniště tak skvěle doplní design moderní zahrady.

Opékání buřtů v cortenovém ohništi

Zjistěte, jaké jsou další výhody cortenové oceli a vyberte si jedno pro svou zahradu.

Získáte spolehlivého pomocníka pro domácí opékačku na dlouhá léta dopředu. Na křupavém špekáčků nebo opékaném buřtu si tak pochutnáte, kdykoliv se vám zamane. Dobrou chuť!

 

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Zahrada v prosinci: 3 úkoly, aby přežila zimu bez úhony

Prosinec patří vánočním svátkům, ale i zahrada si vyžaduje vaši pozornost: například při ochraně stromů, údržbě nářadí a péči o zvěř. Přečtěte si, co ještě musíte stihnout, než se kalendář přehoupne do nového roku.

Zazimování fuchsií: co radí zkušená zahradnice

Při přezimování je nutné rostlinu nejprve ostříhat, odstranit odumřelé květy a připravit ji na příchod mrazů. Venku přežijí jen mrazuvzdorné druhy (např. Fuchsia magellanica), ostatní fuchsie musíte uložit do interiéru. Poradíme, jak zazimovat fuchsie v květináči i na zahradě, aby úspěšně přežily chladné období.

Jak zazimovat levanduli [Návod z dlouholeté praxe]

Levanduli během zimy je potřeba chránit zejména před vlhkem a prudkými výkyvy teplot. V článku se dozvíte, jak zazimovat levanduli v zemi i květináči a jak předejít nejčastějším chybám, kvůli kterým se rostliny často nedožijí jara.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies. Tento web používá soubory cookies pro zajištění správného fungování, analýzu návštěvnosti a také k personalizaci obsahu a reklam. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.

Souhlas můžete odmítnout zde.