+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Test a recenze: Nejlepší zahradní domky pro rok 2021

Přemýšlíte o koupi zahradního domku? Poradíme vám s výběrem. Otestovali jsme pro vás několik dlouhodobě žádaných modelů. Které z nich při hodnocení obstály nejlépe?

K jakým účelům můžeme zahradní domek využívat?

Zahradí domek má široké možnosti využití: můžete ho používat jako sklad nářadí i zahradní techniky; můžete si v něm zřídit odlehlou dílnu, ve které se budete naplno věnovat práci, aniž by vás kdokoli rušil; a nebo si z domku vytvořte útulné odpočívadlo pro sebe a svou rodinu nebo přátele.

Praktické využití pro zahradní domek určitě najdete. Možná už jste dokonce rozhodnuti, že si nějaký takový přístřešek pořídíte… Ale jak si z desítek různých modelů přístřešků na trhu vybrat správně, abyste později své volby nelitovali?

Pomůžeme vám. Otestovali jsme 6 zahradních domků, které se mezi zákazníky těší značné oblibě. Které z nich dopadly nejlépe? Přečtěte si naši recenzi.

Recenze nejlepších zahradních domků pro rok 2021

V široké konkurenci jsme v každé kategorii vybrali dva domky, které zaujmou svými kvalitami, rozměry nebo zajímavým designem. Podívejte se na ně.

1. kategorie: Kovové domky

Kovové, či chcete-li plechové zahradní domky jsou ideální k uskladnění nářadí, konví, grilu nebo třeba sekačky na trávu. Které domky z této kategorie si v našem hodnocení vydobyla přední místa?

Zahradní domek Maxtore Wood 86

Praktický plechový zahradní domek ocení nadšení kutilové i zahrádkáři, kteří se chtějí jednou provždy zbavit povalujícího se nářadí. S užitnou plochou 4,60 m² je domek vhodný pro uložení menších předmětů (konve, kbelíky…), ale i většího nářadí jako lopata či krumpáč, které můžete pohodlně opřít o stěnu domku.

Zahradní domek Maxtore Wood 86 patří mezi menší přístřešky: s půdorysem š. 224 × h. 180 cm zabere minimum místa, můžete ho tedy umístit i do skromnější zahrádky. Design imitující (dřevo) nenarušuje estetický dojem z vaší zahrady.

Oproti nákladnějším kovovým domkům má tento model tenčí stěny (tl. 0,25 mm), což by mohla být komplikace v případě, že postavíte domek na prostranství, kde se (d)o něj bude opírat silný vítr nebo třeba děti, hrající si na dvorku.

Podobně, potřebujete-li ukrýt před počasím větší zahradní techniku (zahradní traktůrek apod.), vyberete si možná bytelnější a prostornější domek, který tyto podmínky splňuje. Na druhou stranu se zase nemusíte obávat o náročnost montáže, v tomto případě ji zvládnete ve dvou osobách během pár hodin.

A pokud se poblíž domku nebudou nacházet větší stromy, jejichž větve by mohly konstrukci narušit, je tento zahradní domek prakticky bezúdržbový a vydrží roky.

Pozitiva Negativa
✅ Skladný domek umístíte kdekoli na zahradě ❌ Tenčí stěny konstrukce
✅ Design (dřevokor) nenaruší estetický ráz zahrady ❌ Nevhodný pro velké množství předmětů
✅ Český návod pro snadnější montáž  

VERDIKT: Plechový zahradní domek Maxtore Wood 86 patří ke skromnějším přístřeškům a zaujme především příznivou cenou, zajímavým designem a menšími rozměry, díky čemuž ho můžete na dvoře umístit téměř kamkoli. Rozměrnější techniku do něj asineschováte, ale běžné náčiní do něj na zimu uschováte bez potíží. 

Plechový zahradní domek Maxtore Wood 86

Tento model kovového domku je ideální pro všechny, kdo chce ze zahrady bezpečně uklidit náčiní, na kterém by se mohly podepsat vlivy nepříznivého počasí. Smontujete si ho během pár hodin, ale vystaráno budete mít na několik sezón dopředu.

Zahradní domek Arrow Dresden 86

Odolný plechový zahradní domek s užitnou plochou 4,58 m² nabízí v dané cenové kategorii dobrý poměr cena-výkon. Modely domků Arrow od renomovaného amerického výrobce je vyhotovený z plechu o síle 0,22 – 0,35 mm. Střecha a konstrukce jsou žárově pozinkovány, což výrazně prodlouží životnost zahradního domku. Výrobce navíc poskytuje 10letou záruku proti prorezavění plechu.

Kovový zahradní domek má výšku stěny 1,7 m. Oproti asijskému dovozu je koncipován pro vyšší evropskou postavu, což oceníte v případě, že budete potřebovat do domku vstoupit (např. kvůli přeskládání nářadí).

Domek je dodávaný ve formě stavebnice, kterou složíte na vybraném místě. Součástí základního balení ale není kotvící sada pro ukotvení domku do země (popř. do betonu) a je nutné ji zakoupit jako doplňkové příslušenství.

Pozitiva Negativa
✅ Dobrý poměr cena / výkon ❌ Nutno dokoupit kotvící sadu
✅ Pozinkovaný a odolnější plech ❌ Není určen pro obývání (menší rozměry)
✅ Koncipováno pro vyšší postavu  

VERDIKT: Plechový zahradní domek Arrow Dresden 86 patří také do kategorie menších domků, do kterého ale bez problémů složíte většinu zahradnického náčiní. Jeho předností je především klasický americký design a kvalitní materiál se smluvní zárukou. Po montáži se o něj téměř nemusíte starat, stačí jej pouze občas očistit a bude jako nový.

Plechový zahradní domek Arrow Dresden 86

2. kategorie: Plastové domky

Plastové zahradní domky se podobně jako domky plechové využívají především k uložení zahradnických potřeb. (Častým problémem bývá příliš obecné názvosloví, kdy zákazníci poptávají plastový zahradní domek pro děti, který – na rozdíl od úložných domků – bývá vybaveny např. skluzavkou nebo teráskou apod.). 

Jestliže ale nehledáte přibytek pro ratolesti, ale úschovnu na nářadí, možná si vyberete jednoho z našich dvou favoritů. Které domky stojí v této kategorii za pozornost?

Zahradní domek Classic Line

Praktický domek z dílny amerického výrobce nabízí především moderní design a možnost celoročního využívání. Oproti kovovým domkům je tento model domku vyroben z téměř nerozbitného plastu (polyetylen o síle 26 mm), který ustojí i větší tlak (např. při nárazu míče). Materiál navíc odolává UV záření a při vystavení slunci nežloutne ani nekřehne.

Užitná plocha 7,44 m² v kombinaci s dvojitými posuvnými dveřmi poskytují příhodné podmíny pro uskladnění nářadí nebo větší zahradní sekačky, se kterou pohodlně vjedete dovnitř. Sedlová střecha navíc podstatně zmenšuje tlak sněhu na konstrukci domku, váš majetek tak zůstane chráněn i během zimního období.

Plastový domek vyžaduje jen minimální údržbu (např. odstranit nános listí a sněhu ze střechy). Vzhledem k vysoké kvalitě materiálu je potřeba si na domek vyhradit poněkud vyšší částku. Pokud ale domku věnujete občasnou péči, náklady se vám v dozajista vrátí v průběhu dalších let.

Pozitiva Negativa
✅ Zaímavý design ❌ Menší rozměry domku
✅ Dvoukřídlé dveře pro uskladnění větších předmětů ❌ Vyšší požizovací náklady
✅ Odolné stěny, které odolají nepříznivému počasí  

VERDIKT: Plastový zahradní domek Lifetime Classic Line nabízí dostatek prostoru pro uložení běžných zahradních potřeb, od lopaty až po menší benzínovou sekačku. Je ideální především pro ty, kteří si neváhají připlatit za kvalitu, za což jim bude odměnou přístřešek, který vydrží mnoho let.

 Plastový zahradní domek Lifetime Classic Line

Zahradní domek Lifetime Garten Villa

Jeden z nejprodávanějších zahradních domků v dané kategorii si vysloužil jednu z předních příček v našem hodnocení. S plochou 11,15 m² poskytne dostatečný prostor pro zahradní techniku, židličky, grilovací potřeby atd. Ukládání předmětů vám usnadní i dvojité dveře pro pohodlný vjezd se sekačkou.

Domek má kovovou konstrukci a dvojité plastové stěny, díky čemuž velmi dobře odolá nepříznivemu počasí. Vzhledem k robustnosti materiálu můžete dovnitř domku přimontovat poličky, čímž získáte další skladovací prostor.

Podlaha pro domek je navíc součástí základního balení. Nemalou výhodou jsou také 2 rozeviratelná okna, která vám usnadní větrání v parných letních dnech. Výhodou je určitě také prodloužená záruka 10 let, která značí, že výrobce si za kvalitou svých výrobků stojí.

Jistou nevýhodu může představovat vyšší cena a časově náročnější montáž. Budete-li se ale držet pokynů od výrobce a domeček postavíte, budete mít vystaráno. Vyžaduje totiž jen minimální nároky na údržbu.

Pozitiva Negativa
✅ Masivní, dvojitá plastová konstrukce ❌ Vyšší pořizovací cena
✅ Oteviratelná okna a montovatelné police ❌ Časově náročnější montáž
✅ Smluvní záruka 10 let  
✅ Zajímavý design  

VERDIKT: Plastový zahradní domek Garten Villa je vhodný pro náročné zahradníky, kteří potřebují uschovat velké množství náčiní, aniž by se museli obávat, že nevydrží do příští sezóny. Vyšší pořizovací náklady kompenzuje nejen prvotřídní materiál, ale také prodloužená záruka od výrobce a v neposlední řadě i elegantní design, který se hodí (téměř) pro každou zahradu.

Plastový zahradní domek Garten Villa

3. kategorie: Dřevěné domky

Poslední skupinu představují víceúčelové dřevěné zahradní domky. Pokud hledáte přístřešek, kde můžete zrelaxovat, nakojit dítě během letního pobytu na zahradě nebo vytvořit potomkům místo pro hraní, máme pro vás několik prověřených domků, které tyto úkoly splní na výbornou.

Zahradní domek Karibu Seefeld 6 (SET)

Z tohoto modelu dřevěného zahradního domku si můžete vytvořit vlastní oázu klidu přímo uprostřed rozkvetlé zahrady. Stěny o síle 28 mm jsou vyfrézované ze severského smrku, který se oproti běžným (středoevropským) dřevinám vyznačuje vyšší odolností vůči klimatickým vlivům.

Prostorově úsporně řešený zahradní domek vám navíc usnadní vyřizování formalit, neboť se obejdete bez stavebního povolení (neupravuje-li tyto podmínky vyhláška přímo ve vaší obci).

Hlavní výhodou dřevěného domku v setu je ovšem dostupnost a také výhodná cena: balení totiž obsahuje podlahu i střešní krytinu jako DÁREK. Nemusíte si tak dělat starosti s přikupováním dalšího nezbytného příslušenství.

Pozitiva Negativa
✅ Stěny ze severského smrku tl. 28 mm ❌ Vyšší pořizovací cena
✅ Stylový design ❌ Časově náročnější montáž
✅ Lepenka a podlaha jako DÁREK  
✅ Nepotřebujete stavební povolení  

VERDIKT: Dřevěný zahradní domek Karibu Seefedl 6 SET oživí každý venkovní prostor. Přírodní design, odolná konstrukce a dostatečná užitná plocha činí z přístřešku ideání místo pro odpočinek. Odolná konstrukce vás uchrání před nepříznivým počasím a navíc prodlouží celkovou životnost dřevěného domku.

Při výstavbě domku se navíc objedete bez povolení, což vám ušetřít mnoho času s vyřizováním pochůzek. Se zručnějšími přáteli zvládnete montáž během víkendu a potom už můžete využívat výhody zahradního domku naplno.

Dřevěný zahradní domek Karibu Seefeld 6

Zahradní domek Karibu Askola 2 s přístavkem (šedá)

Chcete si posedět u odpolední kávy a navečer se přesunout do tepla, aniž byste rušili zbylé obyvatele domácnosti? Dřevěný domek Karibu Askola má vše, co potřebujete. Na čerstvém vzduchu si odpočinete pod přístřeškem (o délce 240 cm), kam můžete za nevlídného počasí ukrýt třeba i sušák s prádlem.

Nebo se můžete přesunout do interiéru, který je tvořený 19 mm silnými dřevěnými profily, které vám (po aplikaci ochranných nátěrů) v pozdějších večerních hodinách zajistí nezbytnou ochranu před chladem nebo deštěm. A pokud budete chtít, můžete domek vybavit i nástěnnými poličkami, kam složíte menší předměty.

K domku je ovšem potřeba zakoupit podlahu nebo dveřní zámek jako doplňkové příslušenství, protože nejsou součástí základního balení. 

Pozitiva Negativa
✅ Bytelný domek s přístavkem (240 m) ❌ Vyšší pořizovací cena
✅ Stěny ze dřeva severského smrku (19 mm) ❌ Nutno dokoupit podlahu
✅ Stylový design, vhodný do každé zahrady ❌ Bez zámku na dveře

VERDIKT: Dřevěný zahradní domek Karibu Askola 2 s přístavkem je ideální pro posezení venku i uvnitř. Při patřičné údržbě vám postavený domek vydrží na zahradě dlouhá léta.

S tím se pojí i vyšší pořizovací cena, ke které je třeba připočíst ještě finance za doplňkové příslušenství, jako jsou podlaha nebo zámek na uzamčení dveří. Jako u jiných nákladnějších produktů ale i zde platí, že se vám investovaná částka v průběhu času vrátí. Odměnou vám bude vysoký komfort při užívání domku, který určitě nepřejdou jen tak bez povšimnutí.

Dřevěný zahzradní domek (šedý) Karibu Askola 2 s přístavem

Našli jste v uvedeném přehledu svého premianta? Gratulujeme. A pokud stále váháte nebo právě porovnáváte více modelů domků, přikládáme několik tipů, které vám, jak věříme, rozhodování usnadní.

Jak postupovat při výběru zahradního domku?

Při výběru se vyplatí zohlednit i jiné parametry než jen celkový vzhled zahradního domku. Které by určitě neměly uniknout vaší pozornosti? 

1. Materiál a způsob využití zahradního domku

Nejčastěji se setkáme se třemi typy domků:

  • plechové (kovové) zahradní domky
  • plastové zahradní domky
  • dřevěné zahradní domky

Plechové (kovové) domky

Menší, kvalitnější zahradní domky z plechu seženete od několika tisíc korun. Tyto přístřešky jsou ideální jako úschovna zahradnického náčiní a dalších předmětů, pro které nemáte mimo sezónu využití (bazénové doplňky, křovinořez, motorová pila…).

Nejsou ale určené pro pobyt osob, a to jednak z důvodu menších rozměrů (zejména velmi vysoké osoby by měly při pohybu v domku problém) a vyšší teplotě (v letním dnech panují v nevětraném kovovém domku značně vyšší teploty).

Kovové domky není vhodné stavět pod rozložité koruny stromů nebo na, kde by je mohly poškodit např. děti hrající kopanou (po prudké ráně může na kovové konstrukci zůstat viditelná "památka"). Pokud ale přístřešek umístíte do klidné (závětrné) části zahrady, jsou prakticky bezúdržbové a velice dobře vám poslouží.

Plastové zahradní domky

Podobně jako plechové domky jsou určeny především pro skladování nářadí. Liší se ale vyšší kvalitou materiálu (odolá většímu zatížení a nepodléhá UV záření). Během zimního období zde také nedochází ke kondenzaci vody v takové míře jako u kovového domku. 

Dřevěné zahradní domky

Dřevěný zahradní domek je možné využívat jak pro ukládání předmětů i jako příbytek pro relaxaci nebo posezení s přáteli. Oproti předešlým typům se liší především rozměry (bývají prostornější), odolnější dřevěnou konstrukcí i konečnou cenou.

Téměř samostatnou kapitolu tvoří údržba dřevěného zahradního domku. Pokud si nekoupíte domek natřený již z výroby, je kromě ošetření proti dřevokazným houbám, plísním apod. použít ještě lazuru s dostatečným množstvím barevného pigmentu, která ochrání dřevo před vlhkostí a UV zářením a zabrání zešednutí dřeva.

Dalším důležitým bodem je také uvážit, kam dřevěný zahradní domek postavíte (od typu podloží, popř. sklonu se bude odvíjet např. kotvení domku). Naonec je také potřeba uvážit vhodné podmínky pro montáž: stavba domku zabere zručnějším osobám půl dne i více, hmotnost dodávaných balíků se navíc může pohybovat až ve stovkách kilogramů. Tyto okolnosti je třeba mít na paměti ještě dříve, než vám doprace zahradní domek přiveze.

2. Kvalita materiálů = vyšší cena?

Jak už víte, při výběru zahradního domku se nevyplácí nakupovat pouze podle nejnižší ceny. Ve výsledku můžete totiž přijít na to, že zahradní domek neustojí ani prudší poryv větru nebo menší krupobití, případně byl koncipován primárně na menší postavu (platí např. pro asijské výrobky) a vy se v něm musíte nepohodlně krčit.

Jako jiné zahradní stavby, i domek je výhledovou investicí, která se vám zhodnotí v průběhu dalších let. Pokud si na počátku připlatíte za kvalitnější materiál, můžete později výrazně ušetřit (na opravách, výměně poškozených částí nebo dokonce reklamacích nekvalitního zboží).

3. Certifikace a jiná dokumentace

Kromě toho je také dobré se včas informovat, zda při zakoupení zahradního domku pokytuje výrobce záruku např. proti poškození materiálu. Montáž vám zase usnadní přiložený návod přeložený do češtiny. Věnujte těmto detailům pozornost a později si ušetříte nemálo starostí.

Chcete se dozvědět více?

Chtěli byste se podívat na další modely zahradních přístřešků? Prohlédněte si kategorii zahradních domků a vyberte si jeden i pro svou zahradu.

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.

Recenze: 8 nejlepších skleníků pro rok 2024

Pomýšlíte na koupi nového skleníku, ve kterém si vypěstujete zásobu čerstvého ovoce a zeleniny? Pokud se nechcete v nekonečné nabídce různých modelů skleníků na trhu utopit, čtěte dále. 🙋‍♂️ Připravili jsme pro vás seznam osmi nejlepších zahradních skleníků, a to včetně hodnocení od pěstitelů, kteří si již skleník pořídili. 
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.