+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Jak vybrat zahradní domek?

Jaké jsou výhody zahradního domku a jak postupovat při jeho výběru? Poradíme, co při nákupu zohlednit, abyste byli se svou volbou spokojeni.

Povaluje se vám po zahradě nepotřebné nářadí, které nemáte kam uložit?  Nebo potřebujete na zimu uskladnit zahradní gril, květináče nebo židličky pro zahradní posezení? V takovýchto případech oceníte výhody zahradního domku. Jaké jsou jeho výhody a podle čeho zahradní domky vybrat?

Motyky, lopata nebo rýč… bez zahradnického nářadí se sice při údržbě záhonů neobejdete, ale větší pozornosti se dočkají málokdy. Často zůstávají ležet po celé zahradě, kde jsou vystaveny vlhkosti, mrazu nebo korozi. Navíc stačí trocha nepozornosti – a při zakopnutí o položené hrábě se můžete nepříjemně poranit. Jak těmto situacím předcházet?

Zahradní domek postavený na zahradě

Bouda na nářadí, nebo odpočívadlo?

Tyto nesnáze vám pomůže vyřešit zahradní domek, který můžete postavit v rohu zahrady, kde zůstane ukrytý zraky zvídavých sousedů. Snadno do něj uschováte gril, sekačku i horské kolo. Nebo si v něm můžete zřídit vlastní kutilskou dílnu, kam se můžete uklidit vždycky, když se chcete nerušeně věnovat své práci.

Pokud nejste omezeni místem, prostornější domky vám poslouží jako útulné odpočívadlo, kde můžete nerušené přenocovat nebo si užít klidné posezení s přáteli, aniž by vás rušili ostatní obyvatelé domácnosti.

Zahradní domek se navíc stane estetickým doplňkem vašeho venkovního prostranství. Chtěli byste ve svém okolí více zeleně? Osázejte zahradní domek břečťanem nebo si rovnou pořiďte vlastní zelenou střechu. Snadno si vytvoříte bytelný přístřešek, který oceníte vy i vaši nejmenší.

TIP: Při výstavbě zelené střechy je třeba vzít v úvahu únosnost střechy. Lehká extenzivní zelená střecha vyžaduje min. zatížení 90 kg/ m2 při plném nasycení střešního substrátu. Před realizací se proto ujistěte, zda vaše střecha tyto podmínky splňuje.

Proč si pořídit zahradní domek?

Zahradní domky mají celou řadu výhod. Které z nich oceňují jejich vlastníci nejvíce? Zeptali jsme se několika stávajících majitelů, proč se nakonec rozhodli pro výstavbu zahradního domku na svém pozemku.

1. Domeček pro děti

Jestliže se chcete nerušeně věnovat práci, děti se bez vaší pozornost snadno začnou nudit. V takových případech ocení útulné prostředí zahradního domku, kde si užijí spousty zábavy. Zahradní domek jednoduše dovybavíte hračkami pro nejmenší, starší potomci zase ocení odlehlý úkryt, kde mohou kdykoli zrelaxovat bez dozoru rodičů.

TIP: Vybíráte zahradní domek pro své ratolesti? Zvolte raději prostornější domek, kde můžete vytvořit maličkou kuchyňku nebo vytvořit posezení se stolkem a židličkami. Mali dobrodruzi vás možná také budou přesvědčovat, abyste s nimi v domku občas přespali. Volte tedy takové rozměry, abyste se mohli v domku natáhnout jak vy, tak vaši nejmenší.

2. Úložiště (ne)potřebných předmětů

Máte garáž plnou nářadí, pro které nemáte mimo sezónu využití? Uskladněte kbelíky, čisticí prostředky nebo grilovací potřeby do zahradního domku. A pokud si vaše nářadí neustále někdo půjčuje, aniž by jej zase vrátil zpátky, stačí domek uzamknout a máte po starostech. Snadno vyřešíte nedostatek místa (nejen) v prostorách rodinného domu a vaše zahradní potřeby budou v bezpečí před nepříznivým počasím i nenechavýma rukama.

3. Přístřešek pro posezení s přáteli

Zahradní domek v koutu rozlehlé zahrady je ideální pro občasné přenocování, pokud se vaše setkání protáhne do noci a nechcete dělat zbytečný hluk v okolí domu. Do zahradního domku je možné zavést i vytápění: vyhřátý interiér oceníte zejména v chladnějším období, kdy se budete chtít ohřát, než se zase pustíte do práce.

4. Prostor pro saunu i zelenou střechu

Rádi byste si na střeše domu zřídili vegetační střechu, ale nemáte pro ni vhodné podmínky? Zahradní domky s pultovou střechou poskytují vhodnou příležitost pro výstavbu extenzivní zelené střechy, která neklade extrémní nároky na strukturu střešního pláště a během roku vyžaduje jen minimální údržbu.

Příznivci saunování mohou zahradní domek postavit v blízkosti venkovní sauny. Nemusíte tedy řešit problém, kam uložit oblečení nebo ručníky. Zahradní domek vám poslouží jako "předsíň", kde se můžete před vstupem do sauny ohřát, nebo naopak trochu ochladit, než se opět vydáte přes zahradu zpátky k domu.

Dřevěný zahradní domek postavený na betonovém základu

Podle čeho vybírat zahradní domek?

Až budete mít jasno, k jakým účelům budete nový přístřešek využívat, je potřeba se rozhodnout, který domek bude pro vaši zahradu ten pravý. Na trhu jsou dnes k dostání zahradní domky rozličné kvality: od těch nejmenších, účelných domků až po prostorné dřevěné domečky s přístřeškem, pod nimiž můžete bez problémů zaparkovat motorku nebo rozložit zahradní posezení. Co dalšího je potřeba při výběru zvážit?

Velikost zahradního domku

Nejste si jistí, jak velký zahradní domek si pořídit? Odpovězte si na jednoduchou otázku: k jakému účelu budete domek využívat? Pro občasné přenocování je určitě vhodnější prostornější domek. Pokud jen domek využívat jen jako boudu na nářadí, sepište si seznam věcí, které budete chtít uskladnit

TIP: Jestli chcete mít v zahradním domku místo pro gril, sekačku na trávu, lyže nebo kolo, počítejte s plochou min. 5 m2 (vždy je lepší mít rezervu, než potom věci složitě přehazovat nebo skladovat na dalších místech).

Ještě lépe se vám bude plánovat, pokud si na čtverečkovaný papír načrtnete půdorys domu. Následně do něj v hrubých obrysech zakreslete všechny větší předměty, které do něj budete odkládat.

S velikostí zahradního domku se pojí další důležitá otázka: kam s ním? Plastový zahradní domek na nářadí schováte i za rozlehlejší záhon, zatímco u prostornějšího příbytku je potřeba zohlednit např. odstup od sousedního pozemku a další zákonem stanovené podmínky (soulad s územním plánem apod.).

TIP: Jedná-li se o stavbu na pozemku rodinného domu, která nepřesáhne plochu 25 ma výšku 5 m, není potřeba žádat o stavební povolení ani podstupovat zkrácené řízení (ohlášení stavby). Také min. odstupovou vzdálenost je většinou možné na základě souhlasu úřadů snížit, udělení výjimky bývá ale zpoplatněno.

Domek z plastu, kovu nebo ze dřeva?

Plast. Tyto zahradní domky jsou zhotoveny z odolného polykarbonátu, který je tvarově stálý a dostatečně rezistentní vůči běžným klimatickým podmínkám. Materiál nekřehne ani nežloutne. Po montáži jde o téměř bezúdržbový přístřešek, který můžete využít pro uskladnění sportovních, campingových a jiných potřeb.

Kov. Pro uskladnění zahradnického náčiní vám obvykle postačí také malý kovový domek o ploše pár metrů čtverečních. Tyto přístřešky jsou zpravidla vyrobeny z plechových profilů, opatřených lakem či vrstvou pozinku. Díky tomu jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a vyžadují jen minimální údržbu.

Dřevo. Dřevěný zahradní domek oživí vaši zahradu stylovým designem. Větší domky jsou ideální pro posezení s přáteli, jako odlehlá pracovna nebo pro občasné přenocování. Levnější varianty představují zahradní domky ze smrkového nebo modřínového dřeva, které jsou v běžných podmínkách dostačující. Ještě vyšší komfort nabízí domky vyrobené ze severského smrku.

S jakou investicí počítat?

Konečná cena zahradního domku se bude lišit na základě celkových rozměrů, kvality materiálu, příslušenství apod. Orientační ceny (vč. rozměrů) najdete v tabulce níže.

Materiál Dostupné rozměry Přibližná cena
Kov 2 m2 – 12 m2 5 tis. Kč – 28 tis. Kč
Plast 2,9 m2 – 11 m2 25 tis. Kč – 94 tis. Kč
Dřevo 2,8 m2 – 13,5 m2 13,5 tis. Kč – 133 tis. Kč

 

Co si z toho vzít?

Zahradní domek ozvláštní vaši zahradu a nabízí široké možnosti využití.

  • Poskytne dostatek prostoru pro uskladnění nejrůznějšího zahradního náčiní.
  • U řadové (nepodsklepené) výstavby částečně nahrazuje sklepní prostory.
  • Během chvíle v domku vytvoříte útočiště pro děti, které si v něm užijí dlouhé hodiny zábavy.
  • Poslouží jako spolehlivý úkryt před nepříznivým počasím nebo jako útulná chatka.
  • Obohatí vaši zahradu a zvýší její celkovou hodnotu.
  • Z větších domků můžete vytvořit "předsíň" do venkovní sauny nebo na nich zřídit zelenou střechu.

Při vybírání přístřešku pro vaši zahradu byste měli také vzít v potaz několik důležitých faktorů.

  1. Zběžně si sepište seznam (větších) předmětů, které chcete v domku uskladnit. Ihned získáte lepší představu o tom, jak velký zahradní domek budete potřebovat.
  2. Při výstavbě domku pamatujte, že je potřeba zohlednit platné zákony. Při montáže domku do výšky 5 m, o max. ploše 25 m2 nemusíte žádat o stavební povolení nebo řešit ohlášování stavby (pokud toto nařízení neupravuje obecní vyhláška ve vaší obci). Je ovšem potřeba dodržet odstup min. 2 m od společných hranic pozemku.
  3. Upřednostníte přístřešek z plastu, plechu nebo dřeva? Každý materiál disponuje jinými vlastnostmi a je vhodný pro odlišné účely (podrobněji viz odstavec výše).
  4. Zejména pokud vybíráte zahradní domek na internetu, nahlédněte do montážního návodu. Je návod srozumitelný? Spolehlivý výrobce samozřejmě přikládá návod v českém jazyce. Ušetříte si spousty času při montáži i následné údržbě domku.

Potřebujete poradit?

Zajímavá vás cokoli dalšího? Pokud potřebujete poradit, kontaktujte naše specialisty, kteří vám rádi na vaše otázky odpoví.

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Jak rozeznat a vybrat plastové obrubníky?

Na trhu najdete celou nepřeberné množství neviditelných obrubníků, které se odlišují výrobním materiálem, kvalitou zpracování, způsobem použití a cenou. Jak rozhodnout, jaký obrubník bude nejlepší pro vaš irealizaci? Přečtěte si srovnání nejpopulárnějších modelů plastových ztracených obrubníků.

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.