+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Jak vybrat půdní schody? Ověřené tipy z praxe

Potřebujete vyřešit přístup na půdu, ale pro klasické schodiště nebo žebřík nemáte v místnosti dostatek místa? Pořiďte si stahovací půdní schody. Poradíme vám, jak vybrat ty pravé.

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Ani kousek místa nazmar

Hromadí se vám v obytné části domu předměty, pro které již nemáte využití, ale vyhodit je zatím nechcete? Nevyužité půdní prostory představují skvělou příležitost, jak uskladnit nepotřebné harampádí na místech, kde nebude nikomu na očích ani na překážku.

Dřevěné půdní schody Minka
Ilustrační foto. Dřevěné půdní schody Minka patří mezi oblíbené modely půdních schodů z rakouské výroby.

Jak ale zajistit rychlý a bezpečný přístup na půdu, aniž byste museli plánovat výstavbu schodiště nebo hledat místo pro odkládání vysokého žebříku?

Čeští kutilové a majitelé rodinných domů stále častěji volí půdní schody, které mají hned tři výhody:

  • Umožňují snadný a pohodlný výstup na půdu
  • Uzavíratelné víko odděluje vytápěnou a nevytápěnou část domu
  • Při složení nezabírají v obytné místnosti žádný další prostor

Vzhledem k rostoucí poptávce je na tuzemském trhu celá řada dodavatelů půdních schodů, jejichž výrobky se liší vlastnostmi, kvalitou zpracování i cenou. Jak vybrat ty správné do vaší domácnosti?

7 kritérií pro správný výběr půdních schodů

Při výběru půdních schodů se zaměřte na následující parametry:

  1. Výrobní materiál půdních schodů
  2. Rozměry půdních schodů
  3. Konstrukce žebříku
  4. Způsob kotvení
  5. Izolační vlastnosti
  6. Protipožární vlastnosti
  7. Dostupnost příslušenství

1. Výrobní materiál půdních schodů

Půdní schody se vyrábějí z kovu, ze dřeva, případně narazíte na modely kombinující oba druhy materiálu.

Celokovové půdní schody jsou odolnější, neboť na rozdíl od dřeva nepodléhají plísním, hnilobě ani dřevokaznému hmyzu. V průběhu let také neztrácejí pevnost vysycháním.

Na druhou stranu jsou těžší, a tím o něco náročnější na manipulaci. Úskalím je rovněž jejich tepelná vodivost. Ocelová konstrukce schodů představuje nejchladnější bod v místnosti: může zde docházet ke srážení vlhkosti, která zase může způsobovat korozi, a tím přispět ke snížení celkové životnosti půdních schodů.

TIP: Dřevěné půdní schody se díky svému designu a praktičnosti hodí zejména do obytných místností, v nichž bývá sucho a teplo. Kovové půdní schody jsou vzhledem ke své tepelné vodivosti praktičtější spíše do garáže, dílny nebo technických místností, kde se dlouhodobě nezdržujete.

Dřevěné půdní schody jsou na tom z hlediska tepelné vodivosti výrazně lépe a proti oceli bývá konstrukce ze dřeva také lehčí. Dřevo představuje tradiční a osvědčený materiál, o který je však nutné se pravidelně starat.

Schody na půdu je dobré natřít speciálním nátěrem, který zajistí konstrukci dostatečnou ochranu před dřevokaznými houbami a hmyzem. Vhodnou údržbou navíc zamezíte nadměrnému vysychání dřeva, které se projevuje nepříjemným vrzáním při manipulaci nebo došlapu na schodnici.

Kompromisním řešením je vybrat si půdní schody, které kombinují oba zmiňované materiály.

Výčet hlavních výhod a nevýhod obou typů materiálů udává tabulka níže.

DŘEVĚNÉ SCHODY KOVOVÉ SCHODY
Výhody Nevýhody Výhody Nevýhody
Přírodní materiál Nutná údržba Vyšší odolnost Vyšší hmotnost
Nížší hmotnost Riziko vysychání Nevysychají Nízká tepelná vodivost
Skvělá tepelná vodivost      

2. Rozměry půdních schodů

Stěžejním parametrem pro výběr správných půdních schodů jsou jejich rozměry.

Jako první se zaměřte na světlou výšku místnosti, tzn. vzdálenost podlahy od stropu. Tento údaj je nutné znát, aby vybrané půdní schody dosahovaly až k podlaze nebo bezprostředně nad ni.

TIP: Pokud váháte mezi kratší a delší konstrukcí půdních schodů, zvolte druhou variantu. Delší konstrukci půdních schodů lze dodatečně zkrátit (rektifikovat). S příliš krátkou konstrukcí toho již mnoho nenaděláte a výstup na půdu pak může být, zejména pro starší osoby, zbytečně náročný.

Dalším důležitým údajem je rozměr půdního otvoru. V ideálním případě si vybíráte půdní schody podle výšky místnosti a teprve poté vytvoříte ve stropní konstrukci otvor pro prostup. Nezřídka jste však v opačné situaci: pro existující prostup potřebujete vybrat vhodné půdní schody.

Platí, že otvor pro výlez na půdu by měl být přibližně o 2 cm větší, než jsou konstrukční rozměry půdních schodů. Oba údaje – velikost průlezu a celkové rozměry konstrukce – najdete v tabulce s technickými parametry (pod popisem výrobku) nebo v technických listech na stránce s konkrétním modelem půdních schodů.

TIP: Před nákupem půdních schodů se ujistěte, že máte pod výlezem na půdu dostatek prostoru, abyste mohli stahovací schody bez problémů stahovat. Platí to zejména u nůžkových půdních schodů.

3. Konstrukce žebříku

Tím se dostáváme k dalšímu zásadnímu technickému parametru, kterým je konstrukce žebříků. V tomto případě máte na výběr ze tří možností:

  • Skládací půdní schody – disponují žebříkem složeným ze tří až čtyř částí, které jsou pevně spojeny za pomocí pantů. Schody se otevírají podobně jako papírová mapa. Jsou vhodné spíše pro občasné využití, tedy do míst, kde nepoužíváte půdu pravidelně.
  • Stahovací půdní schody – jsou složeny z jednotlivých ocelových segmentů. Jejich mechanismus otevírání lze připodobnit k harmonice nebo pružině. Segmenty je možné podle potřeby přidat nebo ubrat, a tím regulovat výšku žebříku.
  • Výsuvné půdní schody – sesouvají se v kuse přímo pod výlez na půdu. Na rozdíl od výše uvedených modelů půdních schodů jsou vhodné i do útlejších místností. Vyžadují však více místa nad půdním otvorem, kde bývají uloženy.

4. Způsob kotvení

Mají-li být půdní schody při výstupu na půdu bezpečné, musí být správně ukotveny. Existují dva způsoby kotvení:

  • Boční kotvení – rám schodů se přišroubuje ke krokvím za pomocí vrutů. Tento způsob kotvení je typický pro dřevěné půdní schody.
  • Rohové kotvení – u kovových půdních schodů převažuje kotvení v rozích. Přes oka v rozích se protáhnou závitové tyče, které se v horní části zavěsí na nosnou konstrukci pomocí plochého profilu.

5. Izolační vlastnosti

Na tepelně-izolační vlastnosti je vhodné se zaměřit zejména tehdy, pokud půdní schody oddělují vytápěnou a nevytápěnou část domu.

TIP: Informaci, kolik tepla přepážka propustí, udává součinitel prostupu tepla (W/m2K). Orientaci v hodnotách vám usnadní i jiný parametr – síla izolantu ve víku.

Na základě síly izolační vrstvy narazíte na různé varianty půdních schodů. Zjednodušeně je lze rozdělit do tří skupin:

1. Půdní schody bez izolace jsou vhodné pro hospodářské objekty, které neslouží k dlouhodobému pobývání a nejsou u nich kladeny přílišné nároky na udržení tepla (například garáže či jiné užitné přístřešky bez zaizolovaného stropu).

2. Půdní schody s izolací okolo 20 mm jsou vhodné spíše pro rekreační objekty, které využíváte spíše ojediněle v určité části sezóny.

3. Půdní schody s izolací okolo 80–100 mm představují pomyslnou „střední třídu“. Tyto modely schodů jsou vhodné i do obytných nemovitostí.

TIP: Někdy však budete v situaci, kdy už půdní schody máte, ale jejich izolace je nedostatečná. Vyrobte si zaizolovaný kryt, který z vnější strany oblepíte polystyrenem. Jedná se o cenově nenáročné, ale poměrně efektivní řešení.

4. Půdní schody s izolací 250 mm jsou nutností u nízkoenergetických či pasivních domů, kde jsou kladeny nejvyšší požadavky na udržení tepla v objektu.

Síla izolantu se projeví také na výsledné ceně půdních schodů. Pokud se však nechcete potýkat s nežádoucím únikem tepla, nejedná se o zbytečné utracené peníze. Počáteční investice se vám v dlouhodobém horizontu vrátí.

6. Protipožární vlastnosti

Nejste si jistí, zda potřebujete půdní schody s protipožární ochranou? Kdy jsou již tyto schody nutností? Otázku v ideálním případě zodpoví projektant, který posoudí podmínky individuálně u dané stavby.

Dále záleží také na výměru plochy. Orientačně lze říct, že u rodinných domů s plochou do 250 m² není protipožární ochrana zapotřebí. Na větších plochách se již bez půdních schodů s odpovídajícími protipožárními vlastnostmi neobejdete.

TIP: Požární odolnost (El) se udává v minutách. Pokud v technickém listu vybraných půdních schodů objevíte hodnotu EI1/EI2 = 60 min., jedná se o dobu, po kterou je konstrukce schodů schopna odolávat plamenům a vysokým teplotám, aniž by došlo k zásadnímu porušení její funkce.

Schody deklarující protipožární odolnost musí splňovat přísné evropské normy, které udává norma EN 14975, proto jsou vhodné zejména do budov, kde jsou z bezpečnostních důvodů tyto půdní schody vyžadovány.

7. Dostupné příslušenství

Máte již vybrány půdní schody, které budou pro vaše podmínky vhodné? Informujte se, zda je možné k nim dokoupit i další praktické doplňky.

Do této kategorie spadají například krycí lišty, které plní zejména dekorativní funkci – zakrývají spáry mezi poklopem půdních schodů a stropní konstrukcí. Tloušťka lišty pro jednotlivé modely schodů se liší. Proto se vždy ujistěte, že jste zvolili lištu, která je s vybranými půdními schody kompatibilní.

Nyní už víte, na co se při výběru půdních schodů zaměřit. Shrňme si to nejdůležitější.

Sedm tipů, jak vybrat půdní schody

  1. Ptejte se, z jakého materiálu jsou schody vyrobeny.
  2. Vyberte si schody na výšku vaší místnosti.
  3. Zvolte žebřík vhodný do vašich prostor.
  4. Ptejte se na způsob ukotvení půdních schodů.
  5. Ujasněte si, zda potřebujete schody s izolací.
  6. Zjistěte, zda potřebujete i protipožární schody.
  7. Doptejte se, zda je k dispozici i příslušenství.

Nenechávejte půdní prostory ležet ladem

Zajistěte si pohodlný výstup na půdu. Získáte další prostory, které s trochou píle přeměníte na úložiště nepoužívaných předmětů nebo soukromou „zašívárnu“, kde se budete moci věnovat vlastním činnostem a myšlenkám.

Vyberte si půdní schody pro svůj dům.

Produkty uvedené v článku

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.
Jak správně vybrat půdní schody??

Dobrý den, sháním stahovací půdní schody požární odolnost 15 min, zateplené, rozměry 80x120 cm (případně 70x120), nejlépe s nožovým stahováním. Koukala jsem na vašem eshopu na půdní schody Elegance, uvedena požadovaná požární odolnost. Mohli byste mi prosím s výběrem schodů poradit? Předem děkuji.

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Půdní schody Elegance nároky na požární odolnost nesplňují. Požadovaným parametrům by odpovídaly půdní schody OMAN (Ei145, dostupné ve variantách 120×70). Na Váš e-mail posílám další detaily vč. technického listu. Máte-li jakýkoliv další dotaz, obraťte se na nás. Mějte hezký den. Za GEOmall, Petr.

Výběr půdních schodů

Dobrý večer mám otvor na půdu 61cm krát 68,5 cm. Jak mám postupovat při výběru schodů? Děkuji za info.

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Nejmenší schody z našeho sortimentu mají rozměry průlezu 70x60. Jedná se o půdní schody Flex Termo. Na Vaši a e-mailovou adresu posílám technický lsit a další podklady k posouzení, zda by pro Vás tyto půdní schody byly vhodné.

Již vytvořený půdní otvor je nutné přizpůsobit rámu schodů. Vnější rozměr rámu schodů je 70×60 a půdní otvor musí být cca o 2 cm větší, tzn. 72×60 cm. V případě dalších dotazů se na nás kdykoliv obraťte. Mějte hezký den. Za GEOmall, Petr.

Montáž půdních schodů

Dobrý den, potřebuji vyřešit výstup na půdu. K dispozici mám rozměry 90 x 82 cm, což je pro tento typ nejbližší rozměr. problém je však v tom, že šíře je 90 a délka 82 cm. Délka je zároveň vzdálenost mezi stropními trámy a potřeboval bych schody instalovat obráceně, což znamená, že na otevírání a vyklápění schodů mám k dispozici právě jen těch 90 cm. To je šířka chodby. Je možné schodiště takto namontovat a používat? Díky.

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Montáž a používání půdních schodů uvedeným způsobem je sice možné, ale musíte mít právě dostatečné místo na otevření (rádius otevření), což musí být minimálně 140–150 cm. Pokud tyto rozměry k dispozici nemáte, bude situaci nutné řešit jinak. Mějte hezký den. Za GEOmall, Petr

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Jak rozeznat a vybrat plastové obrubníky?

Na trhu najdete celou nepřeberné množství neviditelných obrubníků, které se odlišují výrobním materiálem, kvalitou zpracování, způsobem použití a cenou. Jak rozhodnout, jaký obrubník bude nejlepší pro vaš irealizaci? Přečtěte si srovnání nejpopulárnějších modelů plastových ztracených obrubníků.

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.