+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Jak se zbavit krtka? Vyzkoušejte sítě proti krtkům

Dělají vám vrásky přibývající krtince na zahradě? Poradíme vám, jak se jich konečně zbavit, aniž byste museli krtky zabíjet.

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Pokud se o zahradu staráte už nějaký pátek, určitě ten pocit znáte: jdete si prohlédnout svůj opečovávaný trávník – ten je ale najednou hustě pokrytý nevzhlednými hromádkami hlíny. Pod vaším pozemkem se zabydlel krtek. Jak se s ním vypořádat?

Krtince s napadaným listím v trávníku na zahradě
Ilustrační foto. Krtince – noční můra mnoha zahrádkářů.

Krtek na zahradě: pomocník, nebo škůdce?

Pro mnohé pěstitele je krtek úhlavním nepřítelem: nejenže ničí pracně udržovaný trávník, ale při hloubení tunelů může poškodit také kořenový systém vysazených květin nebo zeleniny. Nehledě na to, že pokud to se svou činností přežene, můžete se sami propadnout do jedné z jeho chodeb.

Krtek obecný hloubí chodby celý život. Za hodinu vyhloubí i 4,5 m tunelů. Jediný zástupce krtčí říše přitom obývá systém chodeb o délce až 60 m. Během relativně krátké doby tak poddoluje váš pozemek skrz naskrz.

Při svých podzemních aktivitách krtek ale zároveň kypří půdu a požírá larvy či jiné hmyzí škůdce, kteří někdy v záhonech nadělají mnohem větší škody. Pokud by ale měl při hledání potravy poškodit i úhledný trávník, máte zřejmě jasno: krtek musí pryč.

TIP: Hlínu z krtinců můžete znovu použít: stačí ji nabrat do kbelíku a odnést do zahradního kompostéru, kde se časem přemění na úrodné hnojivo.

(Ne)účinné způsoby, jak krtky ze zahrady vypudit

Možností, jak krtky z pozemku vyhnat, je celá řada. Které jsou nejčastější? A zabírají vůbec?

1. Vibrační deska a jiné plašiče

Krtek nemá rád hluk a otřesy – častým řešením je proto instalace vibrační desky. Někdy toto řešení může pomoci, nezřídka se ale stane, že si krtci na nová protiopatření zvyknou: nakonec jim přestanou vadit a při svých podzemních výpravách je zcela ignorují. Jeden ze zahrádkářů dokonce vyprávěl, že krtek začal provokativně hloubit chodby přímo pod nainstalovanou vibrační deskou. 

S podobnými výsledky se můžete setkat u klasických zvukoplašičů: krtci jsou totiž od přírody nejen slepí, ale mnozí z nich se rodí také hluší. S hlasitým zvukem si tak na spoustu z nich nepřijdete.

2. Vyplavení krtků vodou

Dalším z častých řešení, při kterém je ale třeba mít na paměti, že silný proud vody může odplavit nejen podzemního škůdce, ale také podmáčet vaši zahradu.

Studie z dřívějších let navíc ukázaly, že někteří krtci dokáží plavat, řešení se tak může minout účinkem. Nehledě na to, že se nejedná o zrovna humánní metodu… A jak asi víte, krtek je zákonem chráněný. Pokud jste ale zastánci rychlých opatření, možná budete s touto metodou úspěšní.

3. Granule a jiné (otravné) látky

Otravné granule, dýmovnice a jim podobné prostředky vás mohou zbavit krtka – a také ostatních živočichů, kteří na zahradě žijí (a na rozdíl od podzemních savců je jejich přítomnost žádoucí). Než se pro tuto metodu rozhodnete, zvažte její skutečný přínos.

Kočka lovící krtka na zahradě
Ilustrační foto. S krtkem na zahradě vám mohou pomoci i kočky, jejichž výměšky krtkům dvakrát nevoní.

TIP: Na menší ploše můžete proti krtkům zabojovat také vysazením rostlin. Fungují prý afrikány nebo tzv. pryšec křižmolistý (ten je nejen aromatický, ale také jedovatý). Podobně se krtek vyhýbá třeba měsíčku, jejichž vůně odpuzuje brouky, kterými se krtci živí.

Pokud se vám ani jeden z uvedených způsobů nezamlouvá, nebo tyhle metody z vaší zkušenosti příliš nezabírají, máme pro vás ještě jedno řešení: sáhněte po dlouhodobé a účinné alternativně v podobě sítí proti krtkům. Jaké mají výhody?

STOP krtincům: Jak vám pomohou sítě proti krtkům?

Sítě proti krtkům představují šetrné řešení, jak se malých kopáčů na zahradě zbavit, aniž byste je museli zahubit. Umisťují se pod travní koberec, proto je ideální se s tímto řešením seznámit ještě před založením trávníku. Stejně tak se ale sítě dají umístit přímo do půdy a zakrýt několikacentimetrovou vrstvu zeminy.

Hlavním úkolem sítí je zabránit krtkům v přístupu povrch a tím jej vytlačit jej do míst, kde jeho tunelování nebude mít devastující účinek (např. na přilehlé pole – nebo k nic netušícímu sousedovi). Váš pracně vypěstovaný trávník už další krtince hyzdit nebudou.

Sítě proti krtkům se vyrábí z odolného materiálu (nejčastěji polypropylenu), který vydrží 10–20 let, nejsou-li sítě umístěny v agresivním chemickém prostředí. Výrobní materiál je recyklovatelný a nevylučuje do půdy žádné škodlivé látky. Nemusíte se tudíž obávat koroze ani jiných nežádoucích procesů, které by mohly poškodit zdraví rostlin a plodin.

Jaké jsou tedy hlavní přednosti sítí proti krtkům?

  • Zamezují krtkům v rozrytí trávníku a přístupu na povrch
  • Představují humánní řešení, jak se krtka zbavit
  • Odolný materiál vydrží 10–20 let (dle podmínek prostředí)
  • Montáž je jednoduchá a zvládnete ji vlastními silami

 Síť proti krtkům Uninet před pokládkou travního koberce
 Ilustrační foto. Síť proti krtkům před pokládkou finální vrstvy.

Instalace sítí proti krtkům v 6 krocích

Instalace sítí proti krtkům je vcelku jednoduchá a zvládne ji každý zručný kutil. Jak na to?

  1. Připravte terén (zkypřete, zarovnejte a zválcujte).
  2. Po celé ploše položte síť proti krtkům.
  3. Při instalaci do větší hloubky vytáhněte okraje sítě NAHORU.
  4. Pokládáte-li více rolí přes sebe, pokládejte s přesahem cca 20 cm.
  5. Přesahy nebo okraje sítí můžete kotvit skobami (ve tvaru U).
  6. Překryjte síť humusem (o výšce 8 cm) nebo položte travní koberec.

1. Příprava terénu

Plochu, na kterou budete pokládat síť proti krtkům, zbavte nežádoucích předmětů (kameny apod.). Povrch řádně zkypřete, zarovnejte a zválcujte. Tento postup využijete zejména při zakládání nové zahrady, kdy si můžete dovolit větší stavební úpravy.

Sítě proti krtkům je ale možné instalovat také do hotové zahrady. Můžete je tedy položit i na rostoucí trávu, na kterou je ale opět nutné navézt zeminu v požadované výšce. Pokud byste síť jen ukotvili na povrch trávníku, nezabránila by krtkovi v pustošení trávníku.

2. Pokládka sítě proti krtkům

Na upravenou plochu rozviňte síť proti krtkům. Pokud ji potřebujete zatížit na okrajích např. cihlou. Před dalším krokem musíte mít vyjasněnou důležitou otázku: budete na síť navážet zeminu, nebo položíte travní koberec?

V případě tradičního zatravnění bude nutné navézt na síť vrstvu zeminy o výšce 8 cm. (pokud chcete mít zahradu v rovině, bude potřeba odkopat zeminu do této hloubky). Pokud budete pokládat travní koberec, je potřeba umístit síť přímo pod něj.

3. Okraje sítě vytáhněte k povrchu

Pokud budete síť instalovat hlouběji, než je výše doporučovaná výška zeminy, může ji krtek přelézt. V takovém případě je nutné sítě proti krtkům na okrajích vytáhnout k povrchu. Někdy se stane, že tento krok zahrádkáři vynechají, a poté si stěžují na nefunkčnost sítě.

4. Pokládáte více sítí najednou?

Jestliže potřebujete pokrýt větší plochu, než jaká je délka jedné role, můžete sítě proti krtkům pokládat přes sebe. Za těchto okolností je pokládejte s přesahem cca 20 cm. Přesahy můžete upevnit ocelovými kotvící skobami (klasickými nebo ve tvaru U), aby krtek sítě při hrabání nenadzvedl.

Pokud naopak potřebujete sítě zkrátit na menší rozměr, můžete je rozstříhat nůžkami. Abyste předešli případnému poranění, nezapomeňte na ochranu rukou.

5. Kotvení sítí proti krtkům

Pokud sítě proti krtkům pokládáte v rovině, kotvící prvky většinou nejsou potřeba. Výjimkou je kotvení přesahu nebo okrajů sítí (např. okolo obrubníků). Zde můžete kotvit síť ve vzdálenosti cca 30 cm. Přehýbáte-li okraje sítě, ohýbejte je směrem nahoru.

6. Pokládka finální vrstvy

Na připravenou síť je potřeba rozložit travní koberec nebo navézt zeminu (např. zahradnický substrát) o výšce 8 cm. Je na vás, zda travní osivo přidáte do navážené zeminy rovnou, nebo jej do půdy rozhodíte až později. Oba způsoby jsou možné.

Pokud se raději chcete podívat, jak na instalaci sítě proti krtkům v praxi, pusťte si krátké instruktážní video.

Vybíráme sítě proti krtkům na zahradu

Chcete udržet svůj trávník bez vady na kráse a právě přemýšlíte, jaké parametry by měly správné sítě proti krtkům mít, abyste si s poddolovaným trávníkem už nemuseli dělat starosti?

Zaměřte se především na rozměry balení (role). O kvalitě výrobku částečně vypovídá také plošná hmotnost (v tomto případě jsou na většinu realizací postačující sítě o gramáží cca 25 g/m²). 

  Síť proti krtkům Avinet
Síť proti krtkům Avinet
Síť proti krtkům Uninet
Síť proti krtkům Uninet
Životnost 10–20 let 10–20 let
Nabízené rozměry 10 m v balení 50–260 m v návinu
Barva černá černá

Výrobci běžně uvádějí také velikost ok. U sítí proti krtkům je ovšem tento údaj v praxi zanedbatelný (oka jsou příliš malá na to, aby měla vliv na funkčnost sítě a krtek jimi neproleze).

Máte ve výběru jasno? Prohlédněte si náš sortiment a vyberte si sítě o rozměrech, které budou přesně odpovídat vašim požadavkům.

Role sítě proti krtkům na trávníku
Ilustrační foto. Role sítě proti krtkům na trávě.

Chcete se dozvědět více?

Rádi byste se zbavili krtků v zahradě a potřebujete další informace? Kontaktujte naše specialisty, kteří vám rádi zodpoví další otázky.

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.

Recenze: 8 nejlepších skleníků pro rok 2024

Pomýšlíte na koupi nového skleníku, ve kterém si vypěstujete zásobu čerstvého ovoce a zeleniny? Pokud se nechcete v nekonečné nabídce různých modelů skleníků na trhu utopit, čtěte dále. 🙋‍♂️ Připravili jsme pro vás seznam osmi nejlepších zahradních skleníků, a to včetně hodnocení od pěstitelů, kteří si již skleník pořídili. 
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.