+420 548 218 047 (Po-Pá 8:00-16:00)
Země doručení

Odolný polykarbonát: Co přesně to znamená?

Plánujete zastřešit pergolu nebo jinou venkovní konstrukci? Pokud zvolíte polykarbonát, neprohloupíte. Budou-li desky dostatečně kvalitní. Podle jakých kritérií desky vybírat, aby vydržely déle než do prvního krupobití?

Co se v článku dozvíte? Klikněte na kapitolu a přečtěte si, co vás právě zajímá

Polykarbonát na pergole
Ilustrační foto. Polykarbonát na pergole.

Není polykarbonát jako polykarbonát

Polykarbonát je houževnatý plast, který má dobré tepelně-izolační vlastnosti a nízkou hmotnost. Pokud sáhnete po kvalitním polykarbonátu (jak jej poznat, se dočtete níže), vydrží pár desítek let. To vše za poměrně příznivou cenu.

Na českém trhu je ovšem k dostání nepřeberné množství polykarbonátových desek v rozdílné kvalitě. Na první pohled se desky mohou zdát všechny stejné a jediným patrným rozdílem bude cena. Nebo je tomu jinak?

O tom, jak kvalitní desky jsou – a tedy o tom, jak dlouho vydrží –, rozhoduje řada faktorů:

  1. Množství regranulátu
  2. Původ desek
  3. Certifikace
  4. Síla UV vrstvy
  5. Plošná hmotnost
  6. Místo prodeje
  7. Cena

Podívejme se na jednotlivé parametry blíže, abyste si vybrali polykarbonát, který splní vaše očekávání.

1. Množství regranulátu

Množství regranulátu v deskách zběžným pohledem neodhadnete. Ve větším množství však právě regranulát zhoršuje mechanické vlastnosti polykarbonátu. Desky jsou křehčí, a tím i náchylnější na poškození kroupami.

TIP: Co je to regranulát: "Plastový regranulát je koncovým stupněm ekologické recyklace a zpracování plastového odpadu. Regranulát se díky svým vlastnostem stává vstupem pro další výrobu, která tak šetří přírodní zdroje." (Wikipedie)

Renomovaní výrobci používají regranulát jen ve velmi malém množství (do 3 %). Tímto způsobem je možné částečně zredukovat náklady na výrobu desek, aniž by došlo k razantnímu snížení jejich kvality.

Nejkvalitnější desky na evropském trhu neobsahují regranulát vůbec. Příkladem jsou desky MARLON, které obsahují pouze panenský granulát (tj. 100% nový granulát bez příměsí).

Pokud ale narazíte na podezřele levný polykarbonát, je vysoká šance, že obsah regranulátu bude znatelně vyšší než uvádí hodnota výše. Vyskytly se dokonce případy, kdy u extrémně levných desek odhalily testy více než 90% obsah regranulátu. Tím se dostáváme ke druhému bodu.

Polykarbonát s příměsí
Ilustrační foto. Polykarbonát s příměsí (patrná krupička, označeno červeně) vs. řez kvalitní deskou (vlevo dole).

2. Původ desek

Za kvalitní polykarbonát se výrobci nestydí. Proto na folii, která chrání desky před poškrábáním, naleznete logo i název (dohledatelného) výrobce. Pokud tomu tak není a místo uvidíte na přebalu jen různé značky slibující 10letou záruku nebo garanci kvality, zbystřete. Dost možná jste narazili na lacinou napodobeninu.

Pozor si dejte zejména na nekvalitní materiály z Asie. Na fólii často naleznete hromadu nápisů o certifikátech mezinárodní kvality. Tyto nápisy vás mají přesvědčit o tom, že držíte v rukou certifikovaný výrobek. A výrobce také sází na to, že mnozí zákazníci vybírají primárně podle ceny.

Nekvalitní asijský polykarbonát v továrně
Ilustrační foto. Snímky z asijské výrobny, kde levný polykarbonát vzniká v ne zrovna příznivých podmínkách.

Nenechte se napálit. Pokud nebudete schopni dohledat výrobce desek – nebo polykarbonát nepochází alespoň od známého dodavatele, se kterým v případě potřeby vyřešíte reklamaci –, zvolte raději jiný model desek. Spolehlivý polykarbonát se vyrábí i v Evropě (např. v Anglii, Itálii nebo Německu).

U levného materiálu sice nějakou korunu ušetříte… ale stačí mírné krupobití a vaše střecha se bude podobat cedníku. Jste na pochybách?

Podívejte se na video níže. Dovozce známého anglického polykarbonátu provedl "zátěžový test" u asijského skleníku, jehož opláštění tvoří nekvalitní desky z nejnižší cenové kategorie. Následně tento (většinou již nenávratně poškozený) polykarbonát nahradil deskami MARLON. Rozdíl posuďte sami.

3. Certifikace

Prověřený výrobce přikládá k polykarbonátovým deskám certifikát kvality. Výroba polykarbonátu totiž podléhá přísným předpisům. Chcete si být jistí, že jste si vybrali opravdu kvalitní desky?

Vyžádejte si doklad, že desky byly vyzkoušeny státem certifikovanou zkušebnou. Pokud nakupujete na internetu, najdete certifikáty i na stránkách s produktem (nebo vám dorazí společně se zakoupenými deskami).

Při výběru desek se zajímajete rovněž o to, zda výrobce poskytuje na polykarbonát záruku smluvní záruku na odolnost proti běžnému krupobití. Jak dlouhou? 2 roky, 5 let nebo až 10 let? Informace najdete na přiloženém záručním listě.

Pergola na zahradě
Ilustrační foto. Pergola s polykarbonátem na rozkvetlé zahradě.

4. Síla UV vrstvy

Molekuly polykarbonátu degradují vlivem UV záření. Výsledkem je žloutnutí a křehnutí polykarbonátu. Aby k této situací nedocházelo, jsou kvalitní desky chráněny UV stabilizovanou vrstvou (touto stranou se polykarbonátové desky pokládají směrem ke slunci – strana je na desce označena páskou).

TIP: Výrobci levného polykarbonátu opatří desky (v lepším případě) alespoň slabší vrstvou UV stabilizátoru. Nenanášejí ji však rovnoměrně. Výsledkem je, že desky nejsou dostatečně chráněny a větší množství slunečního záření nebo rychlé krupobití na nich zanechávají nesmazatelné stopy.

Sílu UV vrstvy pouhým okem nepostřehnete. Průkazné výsledky poskytují pouze laboratorní analýzy. Pokud nechcete po prvním roce shánět nový polykarbonát, vsaďte raději na ověřeného výrobce, jehož desky jsou proti přírodním vlivům odpovídajícím způsobem chráněny.

5. Plošná hmotnost

O kvalitě materiálu rozhoduje i plošná hmotnost desky (jinými slovy, jaké množství suroviny bylo použito na m² plochy). O tohoto parametru se odvíjí i cena desek. Za desky s nižší plošnou hmotností ušetříte desítky korun na m².

Pokud však po prvním krupobití najdete pergolu v troskách, dojdete nejspíš k názoru, že se úspora financí příliš nevyplatí. Příklad: Standardní plošná hmotnost polykarbonátové desky o síle 10 mm je v Evropě 1,7 kg/m².

I mnozí prověření prodejci však nabízí stejné desky s gramáží 1,3 kg/m². Díky menšímu množství výrobní suroviny lze ušetřit při výrobě a desky nabízet levněji. Pamatujte však na to, že to znamená i horší vlastnosti (například sníženou odolnost proti krupobití).

Vždy tedy uvažte, kde chcete polykarbonátové desky použit – a zda se vyplatí šetřit na krytině, která vám má sloužit mnoho let.

TIP: Desky o menší tloušťce jsou vhodné například pro opláštění skleníků (podle kvality desky 4–8 mm), na pergolu a jiné přístřešky využijete desky silnější (10–16 mm).

6. Místo prodeje

Usednout k prohlížeči a vyhledat "polykarbonát levně" zní lákavě. Na aukčních webech nebo v online bazarech nejspíš desky za příznivější cenu najdete. Mějte se však na pozoru: pokud se jedná přímo o prodejce, jistě má své důvody, proč desky nabízí tímto způsobem.

Často se jedná o problémové produkty, které by vůbec nebyly přijaty do prodeje nebo by je zákazníci s vysokou pravděpodobností reklamovali. A zkuste se domáhat svých práv na online bazaru, kde může prodejce vystupovat i pod fiktivní identitou.

TIP: Na internetovém bazaru někdy seženete i kvalitní desky. Ne vždy si však můžete být jistí, jak bylo (nebo bude) s deskami při přepravě nakládáno, co všechno již mají za sebou, příp. zda v zásilce obdržíte i záruční list a další podklady. Promyslete, jestli se takovýto nákup vyplatí.

Chcete-li si ušetřit čas a ve výsledku i finance, volte raději kvalitní polykarbonátové desky u prodejce s transparentní obchodní politikou. Pokud byste chtěli později řešit jakýkoli problém, kvalitní servis doceníte.

7. Cena

Kvalitní materiál má na trhu svou hodnotu a nelze jej nakoupit za zlomek ceny. Pokud narazíte na desky za poloviční (nebo ještě nižší) cenu proti běžnému průměru, má to nejspíš svůj důvod.

Nenechte se ošálit a vždy zkoumejte technické parametry polykarbonátových desek. Výše uvedené znaky vám také napoví, zda se jedná o desky, které po větší bouřce nebudete sbírat po celé zahradě. Vynaloženého úsilí později nebudete litovat.

Pergola s polykarbonátem
Ilustrační foto. Pergola s polykarbonátem vytvoří útulné místo k relaxaci.

Připomeňme na závěr to nejdůležitější, co si z článku můžete odnést.

Jak poznat kvalitní polykarbonát?

  • Cena za desku nevybočuje z běžného průměru.
  • Folie obsahuje logo a název výrobce.
  • Desky disponují certifikací o provedené atestaci.
  • V balení naleznete záruční list k výrobku.
  • Desky nemají redukovanou plošnou hmotnost.
  • Polykarbonát obsahuje minimum příměsí.

Sháníte polykarbonát pro zastřešení pergoly nebo jiné konstrukce? Vyberte si polykarbonátové desky, které vám vydrží déle než jednu dvě sezóny.

Investice se vám v dlouhodobém horizontu mnohonásobně vrátí. Pod přístřeškem strávíte spoustu příjemných chvil i během přeháněk, aniž byste museli řešit neustálé opravy poškozené krytiny.

Produkty uvedené v článku

Kategorie

Vaše dotazy

Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků.

Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Nebo si nechte občas od nás poslat pár zajímavostí e-mailem
Kliknutím na „Odebírat“ vyjadřujete souhlas se zpracováním e-mailu dle našich zásad zpracovaní osobních údajů.

Žádný dotaz nebyl nalezen. Zeptejte se jako první.

Potřebujete poradit? Nevíte, který produkt vybrat? Jakou variantu? Neztrácejte čas samostudiem informaci na internetu. Náš profesionální personál Vám pomůže s výběrem a vysvětlí všechny způsoby a postupy použití nabízených výrobků. Poslat dotaz

Blog

Jak rozeznat a vybrat plastové obrubníky?

Na trhu najdete celou nepřeberné množství neviditelných obrubníků, které se odlišují výrobním materiálem, kvalitou zpracování, způsobem použití a cenou. Jak rozhodnout, který obrubník bude nejlepší pro vaš irealizaci? Přečtěte si srovnání nejpopulárnějších modelů ztracených obrubníků a při výběru už tápat nebudete.

GEOmail (1/2024): O zahradě na jaře, výběru skleníku a boji s plevelem

Do čeho se pustit na zahradě během jarní sezóny? Které modely skleníků budou hitem v roce 2024? A patří (ne)tkané textilie do zahrady, nebo je lepší se jim obloukem vyhnout? Odpovědi najdete v prvním díle GEOmailu – čtvrtletníku určeného pěstitelům a kutilům, kteří hledají pravidelnou dávku inspirace pro svůj byt, dům a zahradu.

Jutové a kokosové geotextilie a jejich použití (aktualizováno)

Potřebujete ochránit svah proti erozi? Instalace protierozní rohože či sítě je skvělým řešením. O zpevňování povrchu svahů pomocí přírodních materiálů se dozvíte více v tomto článku.
Hotline Potřebujete poradit s výběrem zboží nebo objednávkou?
+420 548 218 047 info@geomall.cz V pracovních dnech od 8:00 do 16:00
Cookies pomáhají Vám i nám

My, GEOMAT s.r.o., oceníme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli zpříjemnit nakupování na našem webu, usnadnit Vám řadu kroků při nákupu a sami se mohli stále zlepšovat. Kliknutím na tlačítko „Ano, v pořádku“ souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce „Informace o cookies“.